Общество

България се оказа сред отличниците по чист въздух в ЕС

0

На фона на новините за рекордно мръсния въздух, който дишат софианци, Евростат публикува изследване, което изглежда доста странно.

Според данните на базираното в Люксембург статистическо бюро емисиите въглероден двуокис (CO2), изхвърляни в атмосферата в рамките на ЕС, са намалели с 0,4 процента през миналата година.

Най-любопитното от изследването е, че най-големите спадове при въглеродните емисии се отчитат в Малта и в България. Рицарският остров отчита спад на изхвърления в атмосферата CO2 със 18,2%, а нашата страна е на второ място с намаление от 7 на сто. По този начин България и Обединеното кралство, в които също е отчетено значително намаление на вредните емисии, изхвърляни във въздуха.

На противоположния полюс – сред страните с най-голям ръст на замърсяването с CO2, лидер е Финландия„ В северната държава емисиите на вредния газ са се увеличили с 8,5%. Притеснителни са и данните за Кипър (7%), Словения (5,8%) и Дания (5,7%).

Въглеродните емисии се смятат за основният фактор, влияещ върху глобалното затопляне, тъй като формират 80 процента от парниковите газове в ЕС. 

Източник: Offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега