Общество, Топ новини

България с най-висока концентрация на фини прахови частици в ЕС

0

Европейската комисия е обезпокоена от качеството на въздуха у нас

България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда сред европейските държави. Качеството на въздуха у нас продължава да буди безпокойство. Измерванията показват, че в цялата страна въздухът е с повишено ниво на замърсяване и е вреден за здравето. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от ЕС. 

Данните показват, че България е с най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над 2 млн. работни дни и над 11 хил. случая на преждевременна смърт годишно. 

От ЕК препоръчват на страната ни да вземе сериозни мерки, които включват изпълнение на приетия план за управление на отпадъците и програма за предотвратяване образуването на отпадъци, както и закриване и възстановяване на всички депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията. 

Препоръчва се и прилагането на защита в зоните от мрежата “Натура 2000”.  България трябва да наблегне и на разделното събиране на отпадъци, за да се повиши преработката на сметта, пише bTV. Речните басейни у нас са в сравнително добро състояние – 47,2 на сто от тях са в добро екологично състояние, 34% от изкуствените водни обекти имат добър или много добър екологичен потенциал. 

Показателите за питейната вода в България са на високи равнища, а над 90% от водите за къпане са с добро и отлично качество. 

В доклада се отбелязва още, че високото енергийно потребление на икономиката предполага по-висок от средния дял на приходите за екологично данъчно облагане. От ЕК посочват, че делът на приходите от данъци за замърсяване у нас е под средния дял за ЕС. 

Нестабилните политики и липсата на доверие в основни обществени институции, като съдебната система, представляват значителни пречки пред инвестициите в българската икономика, обобщават от ЕК. Сериозен проблем остава корупцията и той продължава да се възпрепятства от слабите и разпокъсани институции. 

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега