Общество

България отново на дъното по свобода на словото

0
България за поредна година е на дъното на класацията за свобода на словото. Страната ни се нарежда на 109-о място от 180 държави в ежегодното подреждане на “Репортери без граници”.

 
Пред България са не само останалите 27 страни членки на ЕС, но и преките ни съседи, с изключение на Турция, която е на 155-о място. Пред нас са и всички държави от Западните Балкани, включително Албания, отбелязва БГНЕС.
 
По-напред от страната ни са класирани също Молдова, Монголия, Армения и Киргизстан. Изпреварват ни и редица африкански държави като Кения, Либерия, Мозамбик, ислямския Тунис, а също Непал и Източен Тимор и много други.
 
Краткият анализ за България е озаглавен „Подкупване на медиите“. В него се посочва, че ниският рейтинг на страната „се дължи на медийната среда, в която преобладава корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси”.
 
Правителството финансира с евросредства определени медии „при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите да улесняват медийно правителството или да се въздържат от публикуването изобщо на проблемни теми“.
 
Начело на класацията по свобода на словото са Норвегия, Швеция и Финландия. Накрая са Туркменистан, Еритрея и Северна Корея

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега