Общество

България отделя най-много средства за обществен ред и сигурност в ЕС

0

През 2015 г. България е отделила най-много средства на база брутния вътрешен продукт (БВП) за опазване на обществения ред и сигурност в сравнение с останалите държави от Европейския съюз, сочат данни на Eurostat.

Съотношението на въпросните разходи към БВП у нас е 2.8%, а след нас са Словакия (2.4%), Румъния (2.3%), Хърватия и Полша (и двете с по 2.2%). Най-ниски разходи за обществен ред и сигурност пък са направили Дания и Люксембург (по 1% от БВП), Ирландия (1.1%), Малта и Финландия (по 1.2%).

Общите разходи на всички 28 страни-членки на ЕС в тази сфера са над 258 млрд. евро, като тази сума се равнява на 1.8% от БВП на Блока. Това е повече от похарченото за други важни дейности като „отбрана” (1.4%), „отдих, култура и религия” (1%) или „защита на околната среда” (0.8%).

Класирането обаче се променя, когато средствата, похарчени за сектор „обществен ред и сигурност”, се разгледат въз основа на населението на всяка държава от ЕС. Така страните от ЕС, които са похарчили за тази сфера над 500 евро на глава от населението, са Люксембург (899 евро), Обединеното кралство (792 евро) и Холандия (724 евро).

България пък е на дъното по разходи на глава от населението (173 евро), а над нея са Румъния (183 евро), Литва (204 евро) и Унгария (230 евро).

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега