Бизнес, Топ новини

България може да участва в Балкански автомобилен клъстер

0

Българската агенция за инвестиции (БАИ) подкрепя идеята за създаването на Балкански автомобилен клъстер по подобие на клъстъра в Централна Европа. Тази идея е била обсъдена от изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев и директора на автомобилния клъстер  в Сърбия Игор Вижато по време на срещата на високо ниво в автомобилния сектор във Виена.

На форума бе обсъдено и бъдещето на автомобилостроенето. В момента в Европа има 93 млн. нови автомобили, а до 2023 г. се очаква броят им да достигне до 113 млн. Данните показват, че бъдещето е на електромобилите заради опазването на чистотата на въздуха и спестяването на електроенергия.  Това дава реален шанс на България да се превърне  в лидер в производството на електромобили в Европа.

По време на форума Стамен  Янев се е срещнал и с директора на LKW WALTER Жорди Йове. На срещата са били обсъдени възможностите австрийската компания да инвестира в България. Интерес към сътрудничество с БАИ и възможности за инвестиране в България е изявил и Мартин Русс, директор на Аустрия Тех.

За потенциални инвестиции в България е говорено и с Клаус Петер Фукет, регионален директор на “BOSCH”. Компанията придоби наскоро малка българска стартираща компания и искат да разшири дейността си у нас.

По време на форума изпълнителният директор на БАИ  се  срещна и  с Михаел Друмл, директор „Логистика и международни покупки“ в „MAGNA Steyr”. Компанията има 7 различни дивизии,  които оперират в различни направления по цял свят. Преди година и половина с БАИ бяха водени разговори  за тяхна дивизия, свързана с производство на електроника,  с цел да направят инвестиция в България. При разговора е станало ясно, че „MAGNA” е стартирала  сглобяване на автомобили в Грац и засега не предвижда разширяване в България.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега