Бизнес, Общество

България и Иран се договарят за директна авиолиния между страните

0

Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за бъдеща директна линия между двете страни и за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт. Това стана ясно след проведената Междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.

Министърът на транспорта Росен Желязков каза, че по време на заседание на Смесената комисия по международен автомобилен транспорт и страните са изразили интерес към възобновяване на международния автомобилен транспорт на пътници между тях. 

Припомняме, че европейските авиокомпании, които летяха до Техеран, спряха полетите си през лятото на 2018 г. заради санкциите на САЩ, които принудиха много от предприемачите да се изтеглят от страната. 

Ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами добави, че създаването на въздушен мост ще помогне на търговските отношения, туризма и ускоряването на възможностите за инвестиции.

Според Желязков като най-важни постижения на междуправителствената комисия са подписването на меморандуми за сътрудничество в икономиката; акредитацията, пристанищата и морския транспорт, метеорологията, пощите, както и за взаимодействие между търговските палати на двете страни.

В рамките на шест месеца ще бъде проведена заключителната експертна среща за финализиране на проекта на споразумение за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив – Черно море, каза още българският министър. В областта на морския транспорт с цел насърчаване на двустранното сътрудничество и обмена на морски лица на търговски кораби, двете страни договориха текст на Меморандум за разбирателство за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност.

Двете делегации обсъдиха и възможността за възобновяване на дейността на Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега