Бургас, Общество, Политика, Топ новини

В Бургас: Бюджет 2017 – Сигуност и инвестиции в младите

0

“Основните акценти в Бюджет 2017 са инвестициите в младите и сигурност. Той гарантира сигурност, защото обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Община Бургас и в същото време предвижда инвестиции, насочени към безопасността и сигурността на гражданите.

Бюджет 2017 е бюджет на инвестиции в младите. Той предвижда средства както за подобряване на учебната и спортна база в училищата, така и стимулиране на иновативността и постиженията на можещите деца”. 

Това заяви на пресконференция днес кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той допълни, че това е общата предварителна рамка на Бюджет 2017, която тепърва ще се обсъжда, разглежда и допълва от общинските съветници, гражданите и неправителствените организации.

Ето и акцентите в Бюджет 2017:

 БЕЗОПАСНОСТ

От следващата година започва изграждане на видеонаблюдение във всички ясли и детски градини на територията на Община Бургас. Целта е засилване мерките за безопасност на децата.

Поетапно ще се усъвършенства и видеонаблюдението в и около училищата, както и ще се въведе единна система за сигурност там, синхронизирана с полицията. Мерките ще включват – начин и брой дни за архивиране на видеозаписите, задължителни действия на охранителите, определяне на служебните лица, които ще отговарят и осъществяват контрол, координация с полицията и т.н.

През 2017- та година се въвежда първата градска зона с максимално разрешена скорост 30 км/ч.  Тя ще е в комплекс “Братя Миладинови” между улиците: “Одрин”, “Струга”, “Ванче Михайлов”, “Стефан Стамболов”. Зоната е избрана заради концентрацията на голям брой пешеходци и автомобили там, на учебни заведения, детски градини, парк, детски и спортни площадки. В зоната ще бъде въведена нова организация на движението. Голяма част от съществуващите улици, които са с малки габарити ще станат еднопосочни, което ще даде възможност за обособяването на паркоместа от едната им страна. Освен ограничаването на скоростта, това ще даде възможност и за създаването на ред при паркирането.

През следващата година ще се разработи и втора зона с максимално разрешена скорост 30 км/ч. в к-с “Меден рудник”, квартал 20, където също са концентрирани училища, детски градини, спортни и детски площадки, закрит басейн. Зоната е избрана заради интензивното движение на хора и автомобили там.

Като част от мерките за безопасност на движението ще бъдат реконструирани основни артерии от пътната инфраструктура.

 • – Проектиране и изграждане на улица с о.т.35 до о.т.14 съгласно ПУП на ж.к. Зорница
 • – Реконструкция на ул.Одрин
 • – Проектиране на улици в т.ч.: Проектиране на крайният участък на ул.”Ангел Димитров” кв.Сарафово и обръщало на автобус №15 в участъка от о.т. 100-207-208-08 и изготвяне на проекти за улици в ж.к.”Зорница” и ж.к. “Изгрев”; проектиране на кръстовище до МБАЛ в ж.к. “Зорница” при о.т.73 и подхода за бл.1; проектиране на ІІІ етап от улица в ж.к. “Изгрев” от о.т.927 до о.т.817
 • – Реконструкция на общински път Банево-Изворище
 • – Рекострукция на улица Крайезерна, изграждане на буферен паркинг. С реализацията на проекта ще приключи изграждането на Южния обход на Бургас, което ще осигури транзитно пътуване към Южното Черноморие и Малко Търново. Като част от проекта е предвидено и изграждането на ново дясно платно.

 Интегрирано управление на трафика

 • – Система за интегрирано управление на обществени паркинги: Проектиране на буферни паркинги, умни кръстовища

ИНВЕСТИЦИИ В МЛАДИТЕ

От 2017 г. стартира Програма “Бургаски деца” за насърчаване и подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството.

Идеята е да се финансират пътувания на успешни бургаски ученици за участието им в международни състезания, олимпиади, фестивали в областта на науката и изкуството. Фондът ще обезпечава или годишни стипендии, или разходите за пътуване.

През следващата година ще бъде обявен прием за първото в България иновативно училище – ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията” . То ще отвори врати през септември в изцяло реконструирана сграда. В училището ще бъдат приети ученици в предучилищна възраст, I клас и V клас – общ брой 148 ученици;  

Ще бъде построена нова детска градина в двора на ДГ “Чайка”, в която ще бъдат разкрити – 4 нови групи – ясла и детска градина. Общо 120 деца ще бъдат приети допълнително в новата детска градина в ж. к. “Меден рудник”;

Нова отоплителна инсталация на ОУ “Христо Ботев” – кв. Ветрен.

Реконструкция на Старата баня в двора на ОУ “Любен Каравелов” и превръщането й в учебен корпус към ОУ “Любен Каравелов”;

Реконструкция на спортните площадки на ОУ “Братя Миладинови” и СУ “Петко Росен”.

 

Обекти, които ще започнат през 2017 г. и ще приключат през 2018 г.:

Изграждане на “пасивна” детска градина в “Районен център – Меден рудник”;

Реконструкция-основен ремонт на филиала на детска градина “Ханс Кристиан Андерсен” в ж. к. “Лазур”- старата сграда ще бъде съборена, за да се построи нова;

Изграждане на нов физкултурен салон към Търговска гимназия;

Изграждане на нов физкултурен салон към ПГЕЕ “Константин Фотинов”;

Проектиране, основен ремонт и оборудване на професионали зали и кабинети  в ПГМЕ (Механотехникум);

Проектиране и ремонт на дворно пространство на ПГСАГ “Колю Фичето”;

Основен ремонт на ресторант и закусвалня “Младост” към Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”;

Основен ремонт на сградата на Професионална гимназия по транспорт;

Благоустрояване на спортни площадки  към училища – съвместна програма с Община Бургас;

Изграждане на ново училище в кв. Горно Езерово и проектиране на нова детска градина там;

През 2017 – та година ще бъдат доразвити програмите за здравословно хранене в детски градини и училища, за изучаване на английски език в детски градини и училищата и за ранно IT обучение; Община Бургас продължи да финансира стипендии за студенти в специалност IT технологии в бургаските университети.

ИЗНАСЯНЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО ОТ АКТИВНИЯ ГРАД КЪМ НОВИ ЗОНИ

Ограничената територия на Община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират или да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови жилищни сгради. Спорните терени, върху които са издадени или предстои в близките месеци да се издадат разрешения за строеж са или възстановени на собствениците им, или закупени от инвеститори.

В опит да се намери баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани, Община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони. 

Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство са:

Разширение кв. Банево:

 • – изток – 258 дка
 • – запад – 175 дка

Острица 1 и 2 – 2124 дка

Разширение жилищна зона кв. Долно Езерово – север- 31 дка

“Кюшето” /курортна зона Ъгъла/ – 1489 дка

Разширение зона Минерални бани – 1547 дка

Квартал “Крайморие” – нови 3011 дка

Зона Д – “Меден рудник” – нови 1 130 дка

Разширение зона Б- “Меден рудник” – 166 дка

Нови зони за бизнес:

С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП в следните зони:

 • – Разширение промишлена зона Север – 920 дка
 • – Промишлена зона Долно Езерово 850 дка
 • – Промишлена зона “Меден рудник” /по пътя за Средец/ – 650 дка

През 2017 г. започва изработването на ПУП за нов гробищен парк в Меден рудник – 55 дка.

БЮДЖЕТ 2017 осигурява грижа и закрила на хората с увреждания. 

Ремонт на етаж от сграда за дневен център за рехабилитация ина лица с психични разстройства

Реконструкция и пристройка за център за рехабилитация за деца с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания – Минерални бани

Обзавеждане на комплекс на деца със специални нужди в Приморски парк

Община Бургас продължава дофинансирането на социални услуги.

ПРЕЗ 2017- та ще бъде закупена медицинска техника за здравните заведения и медицинските центрове – ренгенов апарат, хематологичен анализатор, съдов доплер, авто-рефракто-кератометър, апарат анализатор на хормонални нива, стотологични столове и др.

 

ПРЕЗ 2017 – ТА ПРОДЪЛЖАВА БЛАГОУСТРОУВАНЕТО НА ГРАДСКИ И МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА 

Предвидени са средства за благоустройство на жилищните комплекси – смяна на тротоари, ремонт на детски и спортни площадки, подмяна на осветлението с енерго-спестяващо, ремонт на междублокови пространства, улици. Част от тях са:

 • – Пешеходна зона ул. “Богориди”;
 • – ул.Кооператор – финал;
 • – ул. Фердинандова – финал
 • – междублоково пространство кв. 118 “Меден рудник” бл.492-498; В района живеят около 9000 души.
 • – междублоково пространство кв.20 “Меден рудник” бл. 440-444;В района живеят около 8500 души.
 • – междублоково пространство кв. 22 “Меден рудник”, бл. 446-451; В района живеят около 6000 души.
 • – реставрация историческо ядро Приморски парк;
 • – ремонт на улици в кв. “Възраждане” и изграждане на ново междублоково пространство в кв. 7

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Община Бургас ще продължи да изпълнява дейности по въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради. Освен санирането на жилищни блокове в комплексите, новото през 2017- та година е финансирането на ремонт на сгради – паметници на културата, разположение в супер центъра на града- ул. “Александровска”, “Богориди”, “Батенберг” “Хан Крум”, “Рилска”, “Славянска” и др. 

Модернизация на спортната инфраструктура

 • – Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи спортни комплекси, съоръжения и детски площадки във всички комплекси
 • – Завършване изграждането на плувен комплекс “Славейков”
 • – Продължава работата по изграждането на спортна зала Арена Бургас.

НОВИ ТУРИСТИЧЕСКИ АТРАКЦИИ В БЮДЖЕТ 2017 

 • – Благоустрояване на експо център – Самолетни експонати- в зоната на летище Бургас.
 • – Акве Калиде Термополис – реставрация, адаптация и социализация на архитектурното наследство, благоустрояване и изграждане на туристическа инфраструктура

През 2017 – та година се очаква правителството да приеме параметрите на програма “Региони в растеж”, в резултат на която ще се финансират:

 • – Реконструкция на Културен дом на Лукойл Нефтохим
 • – Библиотека и музей на съвременното изкуство в сградата на бивша немска болница

2017: ИНВЕСТИЦИИ В ДЕЙНОСТИ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Управление на отпадъците:

 • – Проектиране и изграждане на система за подземно събиране на отпадъци
 • – Мобилни центрове за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци
 • – Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци
 • – Надграждане на регионална система за управление на отпадъците


Обновяване на ВиК мрежи в квартали и съставни селища: 

 • – Продължава изграждането на ВиК инфраструктура в град Българово
 • – Интегриран проект за управление на питейни и отпадни води- м.с.Черно Море и с.Рудник
 • – Изграждане на напорен тръбопровод за отвеждане на отпадните води от кв.Ч.море и кв.Рудник до ПСОВ Ветрен и КПС на площадка за ПСОВ
 • – Водоснабдяване с.Драганово от Деривация Камчия
 • – Водопровод с.Маринка,с.Твърдица,с.Димчево
 • – Реконструкция колектор и КПС гр. Българово
 • – Водопроводна мрежа за минерална вода кв. минерални бани
 • – Отводнителен колектор за предотвратяване наводненията в кв.Лозово и кв.Д.Езерово
 • – Корекция на р.Отманлийска-ІІ етап
 • – Отводнителен канали за предотвратяване наводненията в кв.Д.Езерово
 • – Проект “Демонстрационни мерки за намаляване замърсяването от ФПЧ в кв. Долно Езерово”
 • – “Интегрирано управление на риска от наводнения в Община Бургас” –

 

Управление на крайбрежни зони

 

 • – Проектиране и изграждане на рибарско пристанище “Ченгене скеле”
 • – Проектиране и изграждане на рибарски пристан – І етап – в кв. Крайморие

 

КУЛТУРА И СПОРТ

През 2017 – та година Община Бургас продължава подкрепата си за културните и спортни събития от годишния календар, дофинансирането на културни институции и спортни клубове, както и взаимодействието си със спортните клубове и НПО в сферата на културата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега