Бизнес, Бургас, Спорт, Топ новини

Бубка: “Арена Бургас” ще възстанови българските шампионски традиции в леката атлетика

0

Eмблемата на световния спорт Сергей Бубка гостува в Бургас по покана на кмета Димитър Николов и Българска федерация лека атлетика. Олимпийският и световен шампион участва в символичната първа копка на проекта “Арена Бургас”.

Легендарният атлет даде подкрепата си за бургаската кандидатура за Европейско първенство по лека атлетика на закрито през 2019 г. Това значително увеличава шансовете й за успех, а дотогава бургазлии ще продължат да разчитат на държавна помощ за изграждане на многофункционална спортна зала на мястото на “дивизията” в к-с “Изгрев”.

“Сега мога да потвърдя, че всички хубави неща, които чух за това, което се прави за спорта в Бургас, са верни. Поздравявам кмета Димитър Николов и президента на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов за доброто сътрудничество, което са изградили. Строителството на тази зала ще даде перспектива за развитие на българската лека атлетика, за да може тя да продължи своите шампионски традиции. Тук на практика доказвате думите на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, че спортът строи мостове между хората и държавите”, каза Сергей Бубка.

Сергей Бубка е вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), член на Международния олимпийски комитет и човек с изключително висок авторитет в световните спортни среди. Посещението му е своеобразна подкрепа за кандидатурата на Бургас за домакин на Eвропейското първенство по лека атлетика в зала през 2019 г.

“Щастлив съм, че успяхме да опазим този терен от апетитите за частно строителство. Има нещо символично в това, че многофункционална зала изключително в обществена полза ще бъде построена на мястото на военно поделение. Напрежението и бойната готовност ще отстъпят на спорта, който не разделя хората, а ги обединява”, заяви кметът Николов при посещението на терена.

“Във възторг съм от прекрасния проект “Арена Бургас”. Уверен съм, че той ще помогне да възпитате здраво общество в хубавия ви град и да създадете нови шампиони, които да прославят България” – това написа Сергей Бубка в книгата за специални гости на Бургас. Кметът Николов му връчи почетна статуетка на Свети Николай Чудотворец – закрилник на града. Почетен знак получи и президентът на българската лека атлетика Добромир Карамаринов.

При визитата си тук Сергей Бубка стана и почетен член на бургаския клуб по лека атлетика “Европул”, с президент Румен Ангелов.

Проектът “Арена Бургас” бе иницииран от кмета Димитър Николов. Мултифункционалната зала ще бъде изградена на мястото на старата “дивизия” в к-с “Изгрев”.  Имотът бе прехвърлен от Военно министерство на Община Бургас. За няколко месеца беше извършено преместване на Военна полиция от мястото в друга сграда, цялостно обновена от Община Бургас, осигурени бяха 5 от общо необходимите за проектиране и изграждане над 30 млн. лв., след проведен конкурс бе избран изпълнител, а вече е разчистена и част от занемарения в продължение на десетилетия терен.

“Арена Бургас” ще е първата в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ. Съгласно заданието за проектиране, залата ще има капацитет от 7000 места, необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания в различните видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

Арена БургасАрена БургасАрена Бургас

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега