Бургас, Политика, Топ новини

БСП с Кънев лети надолу в Бургас, докато не остане и един социалист

0

Червения олигарх Петър Кънев се превръща в тотално политическо фиаско. След пълния крах на предходните избори печатаря отново остана начело в Бургас, въпреки решението на БСП да смени слабите водачи. 

Кънев все още се опитва да задържа вълната от недоволство като щедро финансира медиите, с надеждата да не се пише за скандалите около него, но във времето на социалните мрежи това не му помага.

В цифри

На изборите през април БСП спечели в Бургас 24 555 гласа, а на тези през юли падна под 20 хиляди и има едва 19 070 гласа,  което направи партията 4-та политическа сила в Бургаско.

В лично качество Кънев загуби почти 50% от вота си в сравнение с 4-ти април, когато има 1760 преференции, а на 11-ти юли едва 908 социалисти са го подкрепили.

Прогнозите преди

Истината е, че регионалната социологическа агенция Vox Populi единствена прогнозира спада в доверието към Кънев, което рефлектира и върху “БСП за България” (четете повече тук). И при двата избора предварителните прогнози за БСП дори бяха по-добри от финалния резултат, което нагледно показва разочарованието на избирателите.

Скандалът СтикерГейт, който разкри как фирмите на Кънев ще получат стотици милиони за печатането на абсолютно излишните екостикери взриви обществото (четете повече тук). Цената на годишните технически прегледи за стотици хиляди шофьори беше повишена с между 10 и 15 лева, въпреки обещанието, че ще бъде не повече от 3 лв. Въвеждането на тези стикери пък беше извършено в координация с правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, което още повече настрои редовите социалисти срещу Кънев.

Въпреки СтикерГейт и още няколко скандала около несменяемия водач в Бургас, лидерката на БСП Корнелия Нинова продължава да го държи близо до себе си. Макар от трибуната на Народното събрание да е борец срещу политическата корупция, тя няма нито едно изказване срещу далаверата с екостикерите. Нямаше реакция от нейна страна и по изнесената информация, че само за последния месец на управлението на ГЕРБ Кънев е получил над 14 милиона лева през обществени поръчки.

Прогнозите сега

В последното проучване на регионална агенция Vox Populi се забелязва спад на подкрепата към БСП и борба за 4-тото място в Бургас с партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. Избирателите на социалистическата партия се преориентират основно към “Продължаваме промяната” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. Очакваният резултат за “БСП за България” е около 12%. Това е очакван резултат с оглед на оттеглянето от участие в изборите на някой от най-знаковите лица на БСП бившият лидер силен преференциален кандидат Николай Тишев, проф. Юлия Йоргова, общинският съветник Йордан Георгиев и др.  (четете още тук)

Личният рейтинг на Кънев пък спада още по-драстично и от предходните избори, с цели 5 пункта. От доверие от около 15% през юли, днес олигархът се радва на една 10,7%. Неодобрението му се покачва леко от 21% през юли на 22% сега, като е на второ място по неодобрение сред всички водачи на листи в Бургаска област (единствено Валери Симеонов го изпреварва с 25%). 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега