Политика

БСП прави кастинг за депутати от 1 януари

0

От 1 януари в БСП стартират номинациите за депутати. Тогава започват годишните отчетно-изборни събрания на партията по места.

Този път обаче те ще са 3 в 1 – т.е. освен годишния преглед на състоянието на структурите и преброяването соцактивът ще трябва да обсъди промените в устава преди конгреса на 4 февруари, както и да номинира депутати за предстоящите предсрочни избори. Точният график на събранията, както и критериите за избор на депутати се очаква да бъдат одобрени на пленум тази събота.

Сред изискванията за подбор на кандидатите за парламентаристи освен традиционните – да не са осъждани и да имат добро име в обществото се очаква да бъде записано да нямат конфликт на интереси.

С предстояща промяна в устава пък ще има още една цедка за бъдещата червена група. Идеята на лидерката Корнелия Нинова е да въведе мандатност за депутатите си. Предложението, което се очаква да бъде записано в устава, е да имат право на до 3 пълни мандата. От Великото народно събрание насам пълен мандат са изкарали само 38-ият, 39-ият и 40-ият парламент.

Така поправката “Нинова” ще изхвърли от депутатските банки предшественика ѝ на лидерския пост в БСП Михаил Миков, който е депутат 6-и мандат. По тази линия от парламента ще отпадне и ветеранът сред депутатите Янаки Стоилов. В момента той кара 8-и мандат, като от ВНС насам е пропуснал само 37-ото събрание. Георги Божинов също ще отпадне. Той има само един пропуск – от 36-ото НС насам не е заседавал само в предходния парламент.

Промяната в устава ще засегне и съпругът на омбудсмана Мая Манолова и дясна ръка на Нинова в групата в момента – Ангел Найденов, който кара седми мандат.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега