Политика

БСП поиска със закон закриване на Комисията по досиетата

0

Да се закрие Комисията по досиетата предлагат депутати от БСП, които днес внесоха законопроект, отменящ сегашния Закон за досиетата.

Предложението на социалистите, лансирано от години, е архивът на Комисията по досиетата да се прехвърли в нова структура – Институт за националната памет. Предвижда се този институт също да прави проверка за чисто ДС минало, но при различни условия – със съгласието на проверявания и без задължение резултатът да бъде публично обявяван.

Предлага се партии и коалиции, органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт да могат да искат такава предварителна проверка по отношение на кандидати за изборни длъжности и предстоящи назначения на хора на публични длъжности. Професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации и сдружения също ще могат да искат проверка за своите членове.

За 9-годишното си съществуване Комисията по досиетата освен да внася раздори и скандали, за нищо друго не допринесе, коментира говорителят на БСП и вносител на законопроекта Атанас Мерджанов. По думите му фактът, че мнозинството непрекъснато разширява кръга на проверяваните говорел за лустрационен хъс на управляващите.

Институтът за национална памет ще се ръководи от председател, който ще се избира от парламента по предложение на правителството за срок от 5 години, отбеляза Мерджанов.

Законопроектът на БСП предвижда още да се заличи съществуването на т.нар. картонче и то да не може да бъде доказателство за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Голяма част от хората с картонче дори не подозираха за него, коментира Таско Ерменков от левицата. Специалистите да се занимават с историята, а не политиците да я пишат, каза още той. Според Ерменков толкова се е разширил кръгът от хората, които подлежат на проверка, че е достигнал абсурдни размери, и той не би се изненадал, ако се иска като документ за сключване на граждански брак.

Възприетата регламентация до голяма степен е взаимствана от Германия, където в подобна комисия за националната памет се пазят документите на Щази, коментира Мерджанов.

БСП отрече да е организатор на подготвяния за следобед протест пред парламента, но отдавна предупреждавали за гражданското недоволство, каза още Мерджанов.

източник: Дневник

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега