Бургас, Политика, Топ новини

БСП-Бургас скочи срещу Общината, заради наводненията

0

“Защо системата за ранно оповестяване  на община Бургас, която струва 1млн.лв, не предотврати трагедията с наводненията от изминалите дни?”.Този въпрос зададе депутатът от ПГ на “БСП за България” Николай Тишев от Бургас, който беше на мястото на бедствието през изминалите два дни.

Той напомни, че в община Бургас, през 2015 г. започва изпълнението на проект ”Интегрирано управление на риска от наводнения”, който официално действа от април 2017 г. Инсталирано е специализирано оборудване за осъществяване на 24-часов мониторинг на водните басейни. Информационната система включва  24-часов мониторинг на количеството на водата и падналите валежи. Събраните данни се изпращат на контролен център и така непрекъснато се следи състоянието на реки и морета.

За този проект са дадени 1 млн. лв. Община Бургас го откри през април тази година. Системата дава актуални данни за потенциално опасни реки в общината. И най-важното – цялата тази информация позволява на институциите лесно да  установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да се предприемат адекватни и навременни мерки за предотвратяване.

По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на гражданите за повишени нива и валежи. И като резултат  – село Равнец е под вода, квартал Долно Езерово и Горно Езерово – частично наводнени, Манастирът „Св. Богородица” край к-с Меден Рудник – залят и т.н.

“В някои общини не се отпускат средства и държавата не помага, същевременно тук са отпуснати средства, но няма никакъв контрол как са изразходвани и каква е ефективността”, коментира още Николай Тишев.

Той, заедно с депутатите от района Тодор Байчев и Димитър Стоянов, даде пресконференция за медиите във връзка с бедствието от последните 48 часа в общините Бургас и Камено, на която съобщиха кои от засегнатите места в областта са посетили, както и какво са им споделили местните хора.

Народните представители посетиха село Черни връх, община Камено и се срещнаха с пострадали жители. Николай Тишев бе в квартал „Долно Езерово”, гр. Бургас, Тодор Байчев – в село Ливада, община Камено, където има и смъртен случай, Димитър Стоянов  – в село Равнец, община Бургас, като Стоянов посети и село Трояново, община Камено.

„В Долно Езерово има няколко къщи, които са наводнени. Говорих с местни жители, които казаха, че на някои места, около 3 – 4 часа през нощта е имало проблем, наложило се е да се отводнява” – каза Тишев. Той добави, че докато големите общини имат по-голям ресурс, то малките са оставени да се спасяват сами. В община Камено  през последните 3-4- години не е даден нито лев за укрепващи или отводнителни съоръжения. Всичко, което е правено през тези години, е със средства на Общината и на физически лица. Държавата просто е абдикирала.

„Като резултат, виждаме какво се случва. Какъв е смисълът, пост фактум, като стане трагедията, да се изсипе половината Министерски съвет, а преди това държавата да я няма никаква” – пита Тишев.

Тодор Байчев коментира, че положението в Ливада е много сериозно, особено около реката.

Димитър Стоянов от своя страна каза, че хората в Равнец и Трояново са споделили, че не са били взети  мерки за почистването на коритата на реките, канавките. “Държавата и общините трябва да се научат да оповестяват населението своевременно. Държавната администрация няма готовност да вземе съответните мерки. Така не може да продължава. Основното е, не да се вземат впоследствие мерки, а те да се предприемат предварително, за да не се случват инциденти”  – заяви той.

В заключение народните представители съобщиха, че от НС на БСП ще бъде отпусната финансова помощ за бедстващите райони, като следващата седмица  ще бъде уточнена каква точно ще е тя.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега