Бизнес, Общество

Брюксел забрани добавената захар в натуралните сокове

0

От днес влиза в сила новото изискване на Брюксел натуралните сокове да не съдържат добавена захар.

Напитките с етикет „натурални” могат да съдържат само плодове и към тях могат да се добавят единствено витамини, минерали и т.нар. “добавки в храната”, пояснява Нова телевизия. Целта е соковете да бъдат наистина здравословни.

Производителите и търговците имаха година и половина, за да приложат изискването. За това ще следят оттук нататък и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

“Сладостта в плодовите сокове може да идва само от самия плод – от естествено съдържащите се захари. Не е разрешено да се добавят захари и подслаждащи вещества”, обяснява и инж. Атанас Дробенов от БАБХ. По думите му

в нектарите захарта не може да е повече от 20% от съдържанието.

“Плодовете съдържат захари, затова не трябва да има добавена захар. Не защото е вредно, а защото няма граница фалшификацията”, коментира и проф. Христо Крачанов – собственик на фирма-производител.

Новите изкисвания обаче щели да оскъпят производството на крайния продукт и вероятно скоро плодовите напитки ще поскъпнат.

Досега проверките на агенцията не показват сериозни нарушения при производителите на сокове. Глобите за нарушителите са между 500 и 5000 лева.

Все още консумацията на натурални сокове у нас е изключително ниска. Ако българинът средно годишно пие по 9,4 литра сок, в Германия годишната консумация е 34 литра на човек.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега