Бургас, Общество, Топ новини

Броят на недоносените бебета у нас надхвърля 12%

0

Броят на недоносените бебета в страната надхвърля 12%. Това каза началникът на Родилното отделение в УМБАЛ – Бургас д-р Антонио Душепеев, цитиран от Фокус.

Данните от тази статистика показват, че недоносените бебета в България са се увеличили с 2%, като това е проблем за всяка една система в здравеопазването.

„В световен мащаб критерият е близо 10%, като у нас процентът е много над нормата. Недоносеността е огромен проблем, който не е от вчера, и въпреки глобалната борба с него в много по-богати и стабилни икономически сили от България, процентът стои на 10%. Когато статистиката надвишава 12%, проблемът се оказва обезпокоителен, защото това оказва влияние и върху икономиката в страната, и в системата на здравеопазването“, обясни д-р Душепеев.

По думите му, перспектива за решаването на този проблем винаги има, но в нея трябва да вземат участие както държавните институции, така и заинтересованите във влизащия процент хора. Основният проблем, който, според него, в България продължава да расте, е непосещаемостта на консултанти по време на самата бременност, както и несвоевременното лекуване на инфекциите, настъпващи по време на бременността.

Източник: www.24chasa.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега