Общество

Британският вестник „Телеграф”: 19 причини поради които си заслужава да посетите България

0

ероятно мнозина знаят, че България често е в класациите за най-евтини дестинации в Европа. Но има множество причини да посетите тази източноевропейска държава, освен ниските цени, пише британският в. „Телеграф” в своя статия от 18 април 2017 г.

И посочва 19 причини, поради които си заслужава да се види България.

Вижте ги и вие:

1. Евтино, много евтино

Да, всеки се интересува от разходите, когато пътува. Един от най-популярните курорти в страната – Слънчев бряг, е определен за най-евтиното плажно убежище в Европа за 4-ти път от британския Post Ofiice. Вечеря с три ястия и бутилка вино струват 19,53 паунда, подчертава изданието.

2. Плажовете


Слънчев бряг звучи идилично, нали? Повечето плажове са прекрасни.

3. Има прекрасни крайбрежни градчета


Като пример е посочен Несебър, наречен „Перлата на Черно море”, под егидата на ЮНЕСКО. Но има много красиви места по плажната ивица, дълга 378 километра.

4. Невероятни планини


Изданието изтъква красотата на Рила и нейните езера.

5. Рай на земята, почти

Връх Мусала е най-високият в страната  – 2925 м. Миналата година един от авторите на „Телеграф” – Пол Блумфийл, обяснява така: „Ако има рай на земята, то той е на 60 км на юг от София, към връх Мусала”.

5. Национален парк Пирин, също така

Защитен от ЮНЕСКО, Пирин е идеално място за катерачи.

7. Има повече от 120 манастира


Един от най-популярните е Рилският манастир, основан през 10-и век, и под егидата на ЮНЕСКО. Разрушен е през 19-и век при пожар, след което е изграден наново и сега е „шедьовър на творческия гений на българския народ”, според организацията на ООН.

8. Реликвите от комунизма


Като някогашен член на Източния блок, България пази много реликви от социализма и комунизма, включително пищни сгради в сталинистка архитектура. За пример се посочва Ларгото в София, където е оформен ансамбъл от 3 сгради на социалистическия класицизъм – бившият Партиен дом, Президентството и Министерския съвет.

9. Паметника на Бузлуджа


Този монумент, посветен на Българската комунистическа партия, построен на връх Бузлуджа в Централния балкан, е друг пример за соц архитектурата. Но днес е оставен на разрухата.

10. Удивителни катедрали


Освен символи от соца, в страната има невероятни сгради, сред които катедралата Св. Александър Невски в София – една от най-големите православни катедрали в света и втората най-голяма на Балканите, която може да събере 10 000 души.

11. Древното минало


Както свидетелстват античните римски амфитеатри, България има древно минало. Амфитеатърът в Пловдив, построен през 2-ри век от н.е. е един от най-добре запазените в света и до днес се използва за представления, като може да събере до 3500 души.

12. Здравословната и вкусна кухня


С толкова много места и забележителности, които да се обиколят и видят, ще се нуждаете от сили. Какво по-добро от местната вкусна и здравословна кухня? Освен кюфтето, трябва да опитате прясна риба по Черноморието, гювеч и ритуален хляб като погача и кравайче.

13. Напитките са огнени

Националното питие е ракията – плодова алкохолна напиткау правена най-често от ферментирала гроздова или сливова мъст, обяснява „Телеграф” на британските читатели. И предупреждава, че докато в магазина може да се намери 40-градусова, то домашно варената достига и до 80 градуса.

14. Карането на ски


В България са и някои от най-добрите и евтини места за ски. Най-популярният зимен курорт е Банско, в Пирин, пояснява изданието.

15. Партита

В страната се провеждат много събития, фестивали, концерти. За пример е посочен фолклорен фестивал в планината.

16. Може да видите истинска мечка

Да, в планините живеят свободно между 400 и 700 кафяви мечки, според местни екологични организации. Има туроператори, които са специализирани в турове за наблюдение на мечки.

17. Белоградчишките скали


Малко замъци са така солидни, но крепостта датира от римски времена. За последно е ползвана като военно укрепление през Българо-сръбската война през 1885 г., уточнява изданието.

18. Пещерите


Не се оставяйте да ви уплашат 30-те хиляди прилепи, живеещи в Деветашката пещера край бреговете на река Осъм. Тя е открита през 1921 г., на места достига височина от 100 метра и е пълна със сталактити и сталагмити.

19. О, и да, има отлична 4G връзка

Така че посещението си струва, завършва изданието.

 

 

Източник: economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега