LifeStyle, Общество

Британският „Фиш енд чипс“ е под заплаха

0
Бъдещето на едно от емблематичните британски ястия „Фиш енд чипс“ е изложено на риск заради климатичните промени, пише Bloomberg, цитирайки учените от Университета в Лийдс. Причината е, че климатът на Острова се променя, а това засяга отглеждането на картофи и други плодове и зеленчуци.

При един от изготвените сценарии от Международния център по климата към университета в Пристли максималните летни температури във Великобритания може да се повишат с до 5 градуса по Целзий до 2050 г.

Южна Англия, където се отглеждат големи плодове и зеленчуци в страната, ще претърпи най-големите промени. Това би могло да застраши производството на картофи, които по принцип са влаголюбива култура. Топлината и сушата от миналото лято например доведоха до утрояване на цените на картофите в Обединеното кралство, което принуди магазините и заведенията, предлагащи „Фиш енд чипс“ да вдигнат цените.

Изследването е публикувано в доклад на групата „Коалиция за климата“, в който се казва, че площта на земята, подходяща за отглеждане на картофи, може да се свие с до 74% до 2050 г. поради изменението на климата.

„Виждаме тенденцията за изменението на климата сега в късните слани, които имахме миналата година и екстремната топлинна вълна“, коментира Кейт Самбрук от Международния център по климата в Пристли. Според нея двете явления са повлияли на картофените култури.

Всъщност жегата не влияе само на картофите. Докладът показва, че има риск за морковите, ябълките и лука от Великобритания, които са повлияни от високите температури през последните години. Повече от половината от фермите на Великобритания твърдят, че са били засегнати от тежко метеорологично събитие през последните 10 години.

Economic.bg.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега