Бургас, Общество

Браншови организации подкрепиха санирането

0

Три браншови организации обявиха подкрепата си към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Камарите на архитектите, инженерите и строителите в Бургас излязоха с общо становище, в което определиха санирането като възможност за спасяването на старите жилищни блокове.  Димитър Георгиев от Съюза на архитектите в Бургас, инж. Николай Николов от областната структура на Камарата на строителите, арх. Стефан Гевренов от Камарата на архитектите, инж. Сиана Драгнева – представител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и главният архитект на община Бургас Веселина Илиева обясниха ползите от Програмата.
“Програмата за енергийно обновяване, която стартира през януари, звучи като изключителна възможност за промяна и по-модерна европейска визия. Ние – архитекти, инженери и строители – следим отблизо работата по Програмата за саниране. Доволни сме, че тази болна тема е поставена на дневен ред и се търси решение. Тези блокове, които преди години помогнаха на много хора да получат жилище, трябва да получат нов живот”, заяви арх. Димитър Георгиев.
“Камарата на строителите ще бъде партньор на тази Програма. Това ще даде работа за много хора. От друга страна, помислете си колко трудно би било на всички обитатели да финансират сами ремонтите, които може да бъдат извършени по Програмата за саниране. За пример ще ви посоча Източен Берлин, който преди 30 години изглеждаше сив и мрачен, а сега, благодарение на именно такива програми – не може да го познаете”, заяви Николай Николов от Българската строителна камара.
“На никого не е безразлично в каква среда живее и къде се прибира вечер. Ние имаме идеи за възобновяването на старите блокове и ще се включим активно в тази дейност. Не е важно само да изберем цвят за тях. Имаме идеи за естетическото оформяне на фасадите”, каза арх. Гевренов.
“Програмата за саниране е една сигурна стъпка към по-доброто бъдеще. Германия направи това преди 20 години и резултатът от това са красивите градове там. Тук това вече се случи с детските градини и виждаме колко красиви станаха те след санирането. Освен това разходите за енергия намаляха драстично. Смятам, че с общи усилия можем да постигнем желания резултат. Сега е моментът да отидем много по-напред към Европа и света”, коментира главният архитект на община Бургас Веселина Илиева.
От браншовите организации на архитектите, строителите и инженерите излязоха с общо писмо до бургазлии, в което обясняват как с Програмата за енергийна ефективност ще подобри стандарта на живот в старите сгради.

Заснем,kjhане


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега