Политика, Топ новини

Борисов надцаква Слави: Ще направим партийната субсидия нула лева

0

След като през седмицата ГЕРБ заявиха, че обмислят да подкрепят исканията на референдума на “Шоуто на Слави”, на който гласуваха 3 488 558 българи, а премиерът обясни, че дори и да не е съгласен с тях, ще гласува за тези промени, в деня на балотажа Бойко Борисов отиде и по-далеч, явно в опит да печели и привърженици на референдума. Той обяви, че предлага партийната субсидия да е нула лева.

Единият от въпросите на референдума беше “Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?” и той получи малко над 72% одобрение, на стотни разлика от подкрепата за мажоритарни избори.

“В ГЕРБ много ясно разчитаме сигналите. Разчетохме сигналите и на референдума, ще продължа и по-нататък – нула лева партийна субсидия”, обяви премиерът, след като гласува в Банкя, цитиран от Дневник.

Борисов се мотивира: “защото и с този един лев негодниците и олигарсите, които влизат в политиката сега, ще си изпират парите и ще казват тези са от партийната субсидия. Нека да играем на чисто. Никакви субсидии.”

Той не коментира другите въпроси от референдума.

“Щом се отдаваме на популизма – добре. След като 3.5 млн. го искат, аз по-умен ли съм от 3.5 млн. Щом хората го искат, ще стане”, беше коментарът на Борисов в сряда.

В петък стана ясно, че референдумът не успя да премине бариерата от гласове, за да стане задължителен. Така решението по трите въпроса остава в ръцете на Народното събрание. По закон депутатите ще разполагат с три месеца, след като ЦИК ги уведоми официално за резултатите, за да обсъдят предложенията и да приемат решение по тях.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега