Uncategorized

Боко Харам отвлече над 100 момичета от училище в Нигерия

0

Нигерийското правителство потвърди, че 110 момичета са изчезнали от Дапчи, град в североизточната част на страната, след нападение срещу училище, извършено вероятно от терористите-джихадисти от Боко Харам. Числото на похитените момичета бе уточнено шест дни след атаката.

Училището е най-голямото в щата Йоб  и в него учат 906 деца по данни на министерството на образованието.

В четвъртък родители на деца от училището обявиха списък със 105 имена на момичета, от които няма следа.

Предполагаеми членове на фракция на Боко Харам атакуваха на 19 февруари вечерта с конвой от коли и с цел да отвличат деца, разказват местни жители.

Ударът напомня за нападението приз 2014 г., когато бяха отвлечени 276 ученички в Чибок. Част от момичетата още не са открити.

Четири години по-късно пълният хаос за броя на жертвите се повтаря. Администрацията на президента Мухамаду Бухари мълча близо седмица колко са изчезналите деца. Той дойде на власт през 2015 г. с обещанието да спре насилието в североизточната част на Нигерия.

Мудните действия на властите разгневиха много от семействата на отвлечените деца, които нападнаха конвоя на губернатора на щата Йоб.

Боко Харам освободи стотина момичета от Чибок в замяна на свободата на затворници от групировката. Вероятно този сценарий ще се повтори и сега. Екстремистите тероризират района около езерото Чад от 2009 г. и до момента убитите са над 20 000, а 1,6 млн. са прогонени от домовете им.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега