Бизнес, Политика

Божидар Лукарски: Индонезия е важен икономически партньор на България

0

Индонезия е важен икономически партньор на България и ние ще продължим да поддържаме тези добре изградени икономически отношения. Това е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща днес с посланика на Индонезия Бунян Саптомо, предаде БТА.

“Потенциалът ни превъзхожда статистическите данни, които имаме, и трябва да го доразвием”, е заявил Лукарски и е допълнил, че едно от нещата, към които се стреми България, е излизането на пазари извън Европейския съюз.На срещата са били обсъдени инициативи за стимулиране на двустранните отношения и предстоящият икономически форум “Трейд експо” в Джакарта, който се организира всяка година през октомври.

Посланик Саптомо е отбелязал, че се очаква и назначаването на трима почетни консули – във Варна, Бургас и Велико Търново, които ще се включат в поддържането на диалога между България и Индонезия, включително на равнище региони. По време на разговора министър Лукарски е поставил началото на активен диалог за осъществяването на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения, се посочва в съобщението.

Една от очертаните възможности е организирането на икономически форуми през настоящата година. През май се очаква и зам.-министър на търговията на Индонезия да посети България, като се планират бизнес посещения и икономически форуми,
посочват от министерството.

За 2012 г. двустранната търговия е в размер на 56.8 млн. долара /ръст от близо 32 процента спрямо 2011 г./, в т.ч. 23.8 млн. долара износ /36 процента ръст/, и 33 млн. долара внос /ръст от приблизително 30 процента/.За 2013 г. общият стокообмен с Индонезия е на стойност 72.3 млн. долара /ръст от близо 27 процента/, в т.ч. 34.6 млн. долара износ /ръст от приблизително 45 процента/ и 37.7 млн. долара внос /ръст от приблизително 14 процента/. Отрицателното за България салдо възлиза на 3.1 млн. долара.

За периода януари-септември 2014 г. общият стокообмен с Индонезия е на стойност 62.9 млн. долара /увеличение с 15.4 процента спрямо същия период на 2013 г./ в т.ч. 29.8 млн. долара износ /14.2 процента увеличение/ и 33.1 млн. долара внос /16.5 процента увеличение/. Отрицателното за България салдо възлиза на 3.3 млн. долара.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега