Общество, Политика

Божидар Димитров: Македонците ще влязат в ЕС с българско гражданство

0

Стотици македонски депутати, министри и полицейски началници, сред които – и настоящи, имат българско гражданство. С нови законови промени вече ще стане възможно 500 000 жители на западната ни съседка с българско самосъзнание да получат гражданство. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” по бТВ директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

„Така македонското население ще влезе в ЕС индивидуално”, коментира историкът, който е в непрекъсната задочна полемика със Скопие.

Той визира приетите на първо четене текстове, според които българите от Македония ще могат да получат гражданство само срещу устна декларация. Димитров призова да се използва опитът на Румъния и Унгария, които през последните години предприеха мерки за припознаване на националните малцинства извън териториите си.

Така гражданство са получили 650 000 унгарци в Трансилвания и 700 000 румънци в Молдова. Букурещ и Будапеща са воювали за областта с унгарско население и решението на Виктор Орбан да даде гражданство на представителите на малцинството отвъд границата се разглеждаше като провокация. В случая с Молдова пък местни политици се опасяват за териториалната цялост на страната заради силното румънско влияние.

Божидар Димитров обаче беше категоричен – нищо няма да стане с Македония.

Според него по-голям проблем за западната ни съседка е, че в над 40% от територията й централната власт няма никакъв контрол – най-вече в областите с албанско население. Директорът на НИМ посочи, че антитерористичната акция в Македония преди седмица е имала своите основания – има редица джамии, които са се откъснали от местното мюфтийство и в тях проповядват духовници, обучавани от арабски фондации.

„При нас така щеше да се случи в Пазарджик, ако не бяхме ги ударили”, заяви Божидар Димитров.

Той отбеляза, че със салафитски привкус е и случаят с разградската джамия „Ибрахим паша”, построена върху църква и езическо светилище, където при нерегламентиран ремонт бяха унищожени археологически паметници.

По думите на Димитров, чужденец, който не криел, че е джихадист, платил на бригада да изсипе бетон върху откритото. „Както рушат Палмира, Вавилон, така и тук рушат спомените от миналото”, посочи Димитров.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега