Бургас, Политика, Топ новини

Бойкотът е факт: Тишев, Йоргова, Георгиев – извън листата на БСП-Бургас

0

БСП-Бургас подреди листата си за парламентарните избори. Както VoxBurgas първи писа още преди седмица, в листата няма да влязат някой от знаковите лица на БСП

Бившият лидер на БСП в Бургас Николай Тишев, който беше един от най-силните преференциални кандидати на партията, се отказа от мястото си в листата. След като на предходния вот му беше отредено много задно място, а преди това дори не беше включен в листата, явно сега е преценил, че няма смисъл да се бори с вятърни мелници.

Проф. Юлия Йоргова, която пък два пъти зае второто място в листата, измествайки при номинациите Тишев, също е отказала да се участва. Вероятно огорчението й идва от факта, че и двата пъти беше изместена преференциално от Тодор Байчев и не желае отново да изпитва на гърба си този дискомфорт да остане извън НС.

Общинският съветник Йордан Георгиев, който също водеше силна лична кампания и доста често беше смятан за неудобен, този път няма да участва. Георгиев е изключително близък до заместник-председателя на БСП Атанас Зафиров, който и този път не успя да се пребори с лобито на червения олигарх Петър Кънев за водачеството на листата. 

Кланът “Боневи” от Камено също няма да е в листата. Синът на дългогодишния кмет на Камено – Стефан Бонев, Борис Стефанов, който беше кандидат на първите парламентарни избори през тази година, също отново няма да е в листата.

Прави впечатление и нежеланието на всички общински съветници на БСП Бургас да влязат в листата. Нито общинският (Живко Господинов), нито областният председател (Стойко Танков) на столетницата ще бъдат в листата.

Отказите на знаковите лица на БСП не са изненада с оглед на отрицателния тренд, който се наложи с водачеството на Кънев в последните години.

На последните избори БСП се срина до 4-та политическа сила и загуби около 5 хиляди гласа. Въпреки слабите резултати, Изпъшнителното бюро остави Кънев отново начело на листата под претекст, че структурите го искат. Истината обаче е, че социолозите и на предните избори прогнозираха слабия резултат, като именно Кънев е причината за него, показват проучванията. Личният му рейтинг сред редовите социалисти се срива заради далаверата с екостикерите за стотици милиони, която се случи в синхрон с последното правителство на Борисов и която ощети 2 милиона шофьори.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега