LifeStyle, България, Общество

БНБ пуска монета „Пловдив–Европейска столица на културата“

0

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“. Тя ще се продава от 7 януари 2019 г. като цената ѝ е 78 лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК ЕАД, “Първа инвестиционна банка”, “Райфайзенбанк” и “Тексим Банк”.

В периода от 7 януари до 9 януари 2019 г. всеки клиент ще може да закупи от БНБ до 2 броя монети, след което възпоменателната монета ще се продава без ограничения. Тиражът на монетата е 3000 броя.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; околовръст надписи: „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, годината на емисията „2019“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На обратната страна на монетата е изобразен Античният театър в Пловдив и околовръст има надписи: „ПЛОВДИВ“ и „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА“.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ще започне на 11 януари 2019 г., когато са планирани серия от събития.

Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега