Общество

БНБ няма да пуска допълнителни бройки от възпоменателната евромонета

0

Българската народна банка (БНБ) няма да пуска допълнителен тираж на сребърната възпоменателна монета, която централната банка пусна в ограничен тираж по случай българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха за Economic.bg от БНБ, като добавиха, че „от 1997 г. БНБ не е осъществявала допълнително отсичане на тираж на нито една друга монета“ и „това е трайната политика на централната банка“.

Считаме, че подобна практика на „увеличение на тиражите“ не е добра, както и не е целесъобразно да бъде приложена, предвид това, че всяка емитирана от БНБ възпоменателна монета се придружава от сертификат, който удостоверява техническите характеристики на съответната монета и нейния тираж. Следователно една промяна в размера на даден тираж, от една страна, би довело до издаването на сертификати с различно съдържание за екземпляри от една и съща монета, включително и на публикуване на разнородна информация за това в различните нумизматични каталози, а от друга страна – ще доведе до объркване на обществеността и би било предпоставка за осъществяване на спекула от недобросъвестни трети лица, обясниха от БНБ.

Към десетолевката, която бе пусната на 2 януари, се появи изненадващо висок интерес. Два дни се извиваха опашки от хора, които искаха да се сдобият с монетата на цена от 66 лева за брой. Тиражът ѝ бе 3000 бройки, но 1000 от тях бяха купени от Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, за да бъдат давани като подаръци на някои от европейските гости, които ще посетят страната ни в рамките на 6-месечното Европредседателство.

Евромонетата бе изкупена само за два дни, след което тя се появи в няколко сайта за онлайн пазаруване на цена около 500 лв. за брой.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега