Бургас, Общество, Топ новини

Благовещение е!

0

Днес Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник Благовещение. По този повод патриарх Неофит ще отслужи празничната Св. Литургия в старинния столичен храм “Св. София – Премъдрост Божия” в съслужение с митрополити от Светия синод. 

Всички християни, независимо дали са православни, католици или протестанти, отбелязват днес един от най-големите и хубави Богородични празници – Благовещение. На празникът се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Свещеното писание на този ден свети Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божи, Иисус Христос. За него най-точно се разказва в евангелието на свети Лука. 

Празникът Благовещение е утвърден от Православната църква през 7-и век и е част от Великденския празничен богослужебен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25-и март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Благовещение е един от големите пролетни празници. То е част от Великдeнския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите.

На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник. Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега