Бургас, Култура

Благодарение на родолюбиви граждани бяха спасени три икони

0

Реставрирани са първите три възрожденски икони от фонда на Регионалния исторически музей Бургас, за които в края на 2014 г. бе обявена дарителска кампания. Те са изложени за посетителите в Иконната зала на Историческия музей на ул. “Лермотнов” 31.

На призива за спасяване на иконите откликнаха граждани, които дариха общо 1500 лева. Дарителите са частни лица, християни, милеещи за българщината и културното ни наследство. Особено затрогващо бе дарението от “Социален център – Бургас” – сдружение на хора с физически и сензорни увреждания, майсторящи изящни сувенири в своята творческа работилница, с които музеят отдавна си сътрудничи.
Екипът на РИМ – Бургас изказва искрени благодарности на своите дарители – братята Петър и Станимир, пожелали анонимност, Мария Муладжикова, Стефка Велчева-Константинова, както и на хората от Социален център – Бургас.

Специална е и благодарността към реставратора Стоян Забунов, приятел на РИМ -Бургас, който в началото на годината извърши спешните реставрационни дейности и помогна за спасяването на трите икони, въпреки че набраните дарения бяха на стойност по-малка от необходимата.

Кампанията на РИМ – Бургас за реставриране на българските икони продължава, тъй като понастоящем още около 20 икони от фонда на Историческия музей се нуждаят от реставрация. Повечето от тях са предоставени на музея от РДВР – Бургас след проведени акции и конфискуването им от крадци. При постъпването им в музея, иконите са били консервирани, но за да върнат блясъка си и станат достояние на бургаската общественост, те трябва да бъдат напълно реставрирани. За реставрацията на една икона са необходими между 500 и 1000 лв. в зависимост от нейния размер. Всеки желаещ да подпомогне това благородно дело може да се обърне към РИМ – Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега