Общество

Бизнесът иска точно определен брой работни дни всяка година

0

Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от почивните дни през тази година, а 2017 г. ще бъде най-мързеливата година с рекорд от 117 почивни и само 248 работни дни. Това сочат изчисленията на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) относно загубите на бизнеса от празничните и почивните дни у нас.

Бизнесът предлага всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251. „В зависимост от това, колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, ще се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни“, се казва в позиция до медиите на бизнеса.

Ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп не трябва да се подаряват почивни дни. „Нещо повече – подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък. Т.е. ще апелираме да се преразгледа промяната в Кодекса на труда“. От АИКБ съзират нарушение на процедурата, тъй като тази промяна не е обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и ще предложат на тристранката да се фиксира един минимален брой работни дни за годината и той може да бъде постоянен.

Според анкета, проведена от АИКБ, по-голямата част от фирмите (53%), участвали в проучването са отговорили, че работят на Международния ден на труда. В същото време обаче, работодателите декларират, че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни – 62%.

„При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15% загуба”, се казва в позицията.

Така според анкетата всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май, а половин милион души имат нормален работен ден. С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина. Интересен е фактът, че 22% от фирмите, участвали в допитването, посочват, че в работния процес на този ден се включат всички работещи, т.е. за цялото предприятие това е нормален работен ден. Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват – прекалено много поръчки – 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%. 

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега