Общество

Бизнесът иска нови правила за определяне на почивните дни

0

Работодатели искат нови правила за определяне на почивните дни заради празниците. Забраната за сливане на почивни дни се случи по искане на бизнеса.

Оказва се обаче, че част от работодателите не одобряват и новата система за почивки. Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да го отработваме. Така сметките на бизнеса показват, че за тази година – без да сливаме почивки – ще работим 248 дни. За сравнение миналата година по старите правила сме работили с три дни повече.

За 24-годишната Надежда въпросът къде да прекара Великденските празници още е на дневен ред. Лошата новина може да се окаже добра. При липсата на организирана екскурзия, Надежда ще се прибере за четирите почивни дни при семейството си. И вече пресмята ползите – заради забраната за сливане на почивните дните, друга толкова дълга ваканция за сметка на работодателя ще има чак за Коледа

„За мен лично сливането на почивните дни е доста подходящо. особено за хора като мен. защото аз съм от Хасково, но работя тук и няма как да пътувам и да се прибирам”, разказва Надежда Чимева.

Недоволни от промените в правилата са хората, но недоволен се оказа и бизнесът. Не заради забраната за сливане, а заради възможността да почиваме в понеделниците, без да отработваме.

„В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден”, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

И пресмятат – работим все по-малко. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997-ма падат на 252. А сега вече са 248. И искат промяна в правилата – почивка за празника,но само в деня на празника. 

„Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя – да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики”, казва още Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника – 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6-ти се пада в събота.

Източник: NOVA


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега