Политика

СДС: Бизнесът е жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“

0

Политическа партия СДС излезе с остра позиция в защита на бизнеса от спекулата на електроенергия. Сините смятат, че повишаването на цената за индустрията е пряко свързано с хибридна кампания, която цели да рестартира проекта АЕЦ “Белене”. 

СДС предлага три стъпки, които да борят моментната криза. Първо да се ограничи и изключи спекулантите от пазара. Второ: да стартира възможно най-бързо нова платформа за големите индустриални ползватели, каквото намерение заяви. И на последно място – да регламентира начина на доставяне на електрическа енергия с производителите, с цел осигуряване на нужните количества на пазара

Вижте целия текст на декларацията тук:

През последните 8-9 месеца сме свидетели на рязко повишаване цената на тока за индустрията. Това се обяснява с дефицит, но не се казва, че той е изкуствен, търговски, а не заради липса на производствени мощности на електроенергия.

Причините за това поскъпване според нас са две. От една страна, някой прави свръхпечалба от цената на тока, а от друга – това е пореден опит да се убеди обществото, че има дефицит на електроенергия и трябва да се рестартира АЕЦ „Белене“.

Това не е вярно! България има в излишък мощности, които задоволяват не само нашата икономика. Само за последната година и половин са изнесени близо 11 млн. киловатчаса електроенергия, на стойност около 860 млн. лева, т.е. на цена около 80 лв. на киловатчас. Това са доста по-ниски стойности в сравнение с достигнатите у нас 200 лв. (своеобразен връх при цените на електроенергия в ЕС). Въпросът е защо част от тази електроенергия не остава за българската индустрия, а се изнася, като се има предвид и факта, че половината от нея е субсидирана.

За СДС българската индустрия е много по-важна, отколкото печалбата на търговците. Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“.

Ние многократно сме заявявали, че национален приоритет трябва да бъде повишаването на доходите, а това може да стане само, ако има работеща икономика, която зависи от развитата индустрия. Но как да развиваме индустрията, когато спекулативно се повишават цените на електроенергията, която тя ползва?!

Допусканите спекулации с цената на свободния пазар на електрическа енергия не са от полза нито на българската индустрия, нито на бизнеса, нито на икономиката, нито на гражданите.

Затова призоваваме правителството:

– да ограничи и изключи спекулантите от пазара;

– да стартира възможно най-бързо нова платформа за големите индустриални ползватели, каквото намерение заяви;

– да регламентира начина на доставяне на електрическа енергия с производителите, с цел осигуряване на нужните количества на пазара;

По този начин достигнатите пикови цени, особено при договорите „ден напред“, ще бъдат ограничени.

Ако не се реши този въпрос, енергоемката икономика на България ще става все по-неконкурентноспособна, а това ще се отрази и на цените на стоките, които произвежда.

Освен това, СДС е на мнение, че исканията за дерегулация на пазара на електроенергия за бита и освобождаването на цените, не е най-доброто решение. Според нас, вместо дерегулация, трябва да има справедлива регулация – консуматорите на битова електроенергия да бъдат разделени на групи. Тези, които ползват минималните необходими количества и имат финансови затруднения, да плащат по-ниска цена, а живеещите в палати с покрити басейни, с консумация на ток колкото малко предприятие, да плащат по-високи цени.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега