Бизнес, Общество

Биткойнът – “кулата на смъртта” за инвеститорите

0

Биткойните са „кулата на смъртта“ за инвеститорите и неизбежният им колапс ще предизвика последици, сравними с термоядрена взрив, прогнозира президентът на инвестиционния фонд Patriarch Equity Ерик Шифър.

Според него излизането на биткойна на пазара за фючърси ще изостри проблемите на инвеститорите, предава „Дейли експрес“.

В момента виждаме финансов балон, който надминава „Кризата с лалетата“. Криптовалутата ще е най-голямата заплаха за финансовия пазар през 21 век, смята Шифър.

„Кризата с лалетата“ (или „Лалеманията“) е първият икономически срив преди 375 г. в Холандия, предизвикан от продажбата на облигации за луковици, които още не са произведени – фючърсни сделки, които тогава се наричали „търговски вятър“. В пика на лалеманията са продадени 99 луковици за космическата сума от 9 млн. евро днешни пари. Едно и също лале е препродавано толкова пъти, че вече няма значение дали съществува реално. Така се стига до срив на пазара – цената пада с 95% и повлича всички собственици на акции за луковици.

Шифър прогнозира, че хората ще бъдат шокирани, когато се опитат да обърнат своите биткойни в друга форма на ликвидност.

Американската комисия за търговия със стокови фючърси разреши на 1 декември търговията с  биткойни на Чикагската опционна борса (Chicago Board Options Exchange, CBOE). Търговията започна на 10 декември. На 18 декември започваха търгове и на Чикагската стокова борса (CME).

На 17 декември биткойнът прехвърли пореден психологически праг – 20 000 долара. От началото на годината цената на криптовалутата е нараснала повече от 20 пъти.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега