Бургас, Политика, Топ новини

Битка в ГЕРБ за депутатските места

0

Въпреки очакванията, че листата на ГЕРБ ще преповтори тази от последните избори, градусите на “Конт Андрованти” 5 със сигурност са високи преди решението на Изпълнителната комисия, която ще одобри финалния вариант на листата.

Присъствието на досегашния водач на листата – Любен Дилов-син, на празничните чествания по повод Денят на независимостта в Бургас, до голяма степен осуетиха спекулациите, че той ще бъде преместен в софийска листа, а местен човек ще поеме листата на 2-ри МИР. 

Освен него в челните места ще остане и бившата заместник-министърка Деница Николова. Макар тя да получи доста слаб преференциален резултат на последните избори, капацитетът й като експерт в регионалното развитие е доста ценен от партията.

Така реално остават едно или две места за разпределяне. А кандидатите са доста. На първо четене са сегашните бургаски депутати – Жечо Станков и Галя Желязкова. За първия се счита, че има потенциал дори да бъде водач на листата. Станков вече два пъти е избор на Борисов за министър в проекто-правителствата на ГЕРБ от последните два парламента. Галя Желязкова остава избор на младите хора в ГЕРБ. Наскоро тя стана заместник-председател на МГЕРБ и това само ще засили подкрепата й по младежка линия.

Със сигурност мястото си в парламента ще се опитат да си върнат областният и общинският лидери на ГЕРБ – Димитър Бойчев и Иван Вълков. Бойчев отново ще е нагърбен с голяма част от отговорностите около кампанията, което няма да му попречи да се бори за всяка преференция. На последният вот той направи над 2200 преференции, което го направи трети по резултат от листата, но не му стигна малко, за да активира разместването на листата. Вълков, въпреки по-задните си позиции в листата, атакуваше избираемите места с много силна преференциална кампания. Очакванията са, че и този път ще направи много силна лична кампания.

Не е ясно още как ще изглежда цялата листа на ГЕРБ, но тя със сигурност ще включва още кандидати, които ще се борят за възможно най-много преференции. 

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега