Бургас, Общество, Топ новини

Бистра Янкова: Учениците са мощен двигател, който веднъж запален те изстрелва на върха

1

Бистра Янкова е преподавател по икономическите специалности в ПГМКР „Свети Никола“ в Бургас. Определя учителството като трудна, но същевременна велика и благородна професия. Решава да се захване с нея преди три години, искайки да даде своите знания и опит в дисциплините, които води на ученици. Самата тя по образование е икономист и в момента продължава да се развива, учейки за втора магистратура в Свищов образователна квалификационна степен по „Информационни технологии“.

Избра да работи именно в Морското училище, защото то й дава шанса да подготви икономически кадри в единствената в Бургаска област специалност МДА („Митническа и данъчна администрация“).

„Морското училище е с многогодишни традиции, като то е първото средно училище в България, което дава квалифицирани морски кадри, а от няколко години и икономически такива. Реализацията на нашите ученици е голяма и високодоходна. Солидната им подготовка им дава реален шанс за успеят в живота си“, добавя бургазлийката.

В момента тя е класен ръководител на 11 „А“ клас, специалност „Корабоводене“. Като млад педагог това по нейни думи й помага в работата с децата, защото по този начин тя е по-близко до тях, разбира ги по-добре и се справят заедно с всекидневните предизвикателства.

„Много обичам класа си. Като майка орлица съм и те го знаят, за мен е важно учениците ми да се чувстват добре и да са наясно, че в мое лице имат верен съюзник във всяко начинание“.

Макар и от сравнително скоро да е учител, Янкова вече има и свой завършил випуск зад гърба си.

„Те бяха първия ми клас. Даже си спомням, че първият ми час като учител беше с тях и винаги ще имат специално място в сърцето и душата ми. Преди бяха мои ученици, а сега са мои приятели и продължаваме да поддържаме топли чувства“, споделя тя.

Казва, че учителската професия много дава и всеки един педагог е страшно духовно богат с упражняването на тази престижна професия. Трудът, знанията, успехите, любовта, надеждите, напредъка, желанието и позитивизма на децата я карат да се чувства най-щастливия човек на света.

Всичко това й дава сили и образува положителни емоции, които я зареждат да продължи напред и да се раздава на максимум все повече и повече. Затова и никога не е мислила да се отказва, а напротив – засилва желанието й още повече да се развива в това поприще.

Нейната най-голяма мотивация са успехите, знанията и напредъка на учениците. Виждайки тяхната любов и признателност в очите им това я кара да се усъвършенства като педагог.

„Учениците са мощен двигател, който веднъж запален те изстрелва на върха, за да ги научиш не само на знания, а и да оформиш възпиташ и изградиш новото младо поколение на България като личности и хора с главно Ч“, допълва Бистра Янкова.

Онова, на което най-много иска да научи всички свои възпитаници е, те бъдат добри, толерантни, отговорни, енергични и знаещи хора, готови да се справят с всяка ситуация в живота.


1 Коментар

  1. Румен ноември 1, 2021 at 21:56 -  Отговор

    Здраве на младата учителка. Нека никога не угасва пламъка и обичта към учениците ѝ!

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега