LifeStyle

Бил ли е цар Соломон най-богатият човек в света

0
Легендата за крал Соломон е доста необичайна. Ако вярвате в нея, тогава ще повярвате, че библейският владетел е притежавал богатство на стойност 3 трилиона долара. 

Всичко това е описано в Стария Завет. Цар Соломон сам казал, че е събрал 500 тона чисто злато. От прочутите мини, за които мнозина вярващи смятат, че все още съществуват.

Повечето историци обаче смятат, че съществуването на цар Соломон исторически и фактологически е недоказуемо. Сътветно – и съществуването на неговото несметно златно богатство.

Британският историк и писател Ралф Елис смята, че легендата за цар Соломон е изцяло и само мит. Той счита, че Соломон не е бил крал на Израел, а по-скоро египетски фараон, чиято история е била погрешно тълкувана през вековете. Елис дори стига дотам да твърди, че тези легендарни мини, които са източник на богатството на царя, изобщо не съществуват. 

Елис вярва, че легендата за цар Соломон е произлязла от историята на фараон, наречен Шошен I, който е бил владетел на Египет и Израел през 10 век пр. Хр. 
Той е категоричен, че възможността да се намерят изгубените мини на Соломон е “толкова вероятно, колкото да се потопите в фонтана на младостта”.

Елис изучава историята на цар Соломон от 20 години – от 1997 г. Тя е разказана в “Книга на царете” и в “Хроники” в Стария завет.

Ученият стига до извода, че историите за невероятни богатства, погребани някъде в Израел, най-вероятно са “грубо погрешно тълкуване” на историческите текстове. Той признава, че има вероятно зрънце истина в историята за богатството на Соломон, но далеч от размера 3 трилиона долара.

Много поколения археолози и теолози са обикаляли надлъж и шир Израел в търсене на мини, столица, дворец, храм и богатство на цар Соломон. Никой никога не е намерил дори и намек за тях. Всичко това води до един извод – легендата за цар Соломон и неговото богатство е точно това – легенда. Или това, или всички тези археолози, историци и теолози са търсили грешни неща на грешни места.

Елис вярва, че всъщност Соломон е бил египетски фараон. Но тъй като историите за фараоните не са приемливи за родените по-късно библейски автори, те променят историята, за да превърнат фараона в израелски герой. 

Това обяснение, ако е истина, ще разреши всички несъответствия в Библията по отношение на цар Соломон. Освен това съкровищата, които биха били на цар Соломон, вероятно са в Египетския музей на Кайро, а не някъде в пустинята.

Обаче британският библейски учен Кенет Кичън вярва, че Соломон е съществувал и е получил големи количества злато в знак на почит. Благодарение на тези златни данъци Кичън изчислява, че Соломон може да е натрупал богатство, което днес да се равнява на 20 милиарда долара. 

 
Много впечатляващо състояние, без съмнение, но явно не достатъчно, за да го превърне в най-богатия човек на всички времена.
 
Засега поне едно е сигурно – носителят на тази титла е малийският цар Манса Муса, чиято история сме разказвали преди, чието богатство се оценява да днешни 400 млрд. долара.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега