LifeStyle

Бил Гейтс и Ричард Брансън инвестират в лабораторно отглеждано месо

0

Вегетарианците отдавна изтъкват етичните и екологични проблеми при производството и консумацията на месо. Стартиращи фирми като MosaMeat, JUST и Memphis Meats инвестират в инженерство, което позволява на хората да бъдат месоядни, без никакви екологични или етични скрупули.

Наричано е “чисто месо”, с цел да се отличава от “фалшивото месо”, като например пилето от соев протеин, което вече се продава по магазините. И се “отглежда” и “расте” в лаборатория, а не е от животно, разказва CNBC

Засега обаче месото, отглеждано в лаборатория, има един недостатък, който прави мнозинството скептични: вкусът.

“Когато вкусват продукта, хората трябва да имат база за сравнение с месото, а не с продукт, който прилича на месо и се доближава до месото, или има явни намеци за нещо, което прилича на месо”, каза Петер Вестрет, главен изпълнителен директор на MosaMeat. – Просто трябва да е месо.

“Абсолютният филтър е:” Има ли вкус точно като месото, с което сте свикнали?”, казваа Джош Тетрик, главен изпълнителен директор на стартъпа JUST, който вече е пожъна успех с JUST Mayo.

Съществуват два барометъра в бизнеса с чисто месо: цена и мащабиране.

Точно сега чистото месо излиза много по-скъпо за производство от традиционното месо, поради мащаба и инфраструктурата. Земята, фуражът, фермерите, кланиците и транспортирането са част от инфраструктурата в традиционното производство на месо от животни. Отглеждането на чисто месо може да бъде по-ефективно и в крайна сметка ще изисква по-малко общи крайни разходи, но докато не съществуват системите, необходими за отглеждането на чисто месо, то ще бъде по-скъпо.

Инвеститорите не са възпирани от тези предизвикателства, като прогнозите за устойчивост са сред основните им притеснения и мотивации. Учените изчисляват, че световното население ще достигне 9,6 милиарда души до 2050 година. Тази популация все повече ще живее в градските райони и ще има нарастваща средна класа, като и двете неща означават повече консумация на месо. Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН световното производство на храни ще трябва да се увеличи със 70%. Да бъдат нахранени толкова много хора с традиционно производство на месо ще изисква двойно повече обезлесяване, което ще увеличи емисиите на парникови газове със 77%.
Милиардерите-инвеститори

Бил Гейтс инвестира в лаборатории за чисто месо, както и Ричард Брансън. “Отглеждането на месо изисква много земя и вода и има значително въздействие върху околната среда”, пише Гейтс на личния си блог Gatesnotes.com преди няколко години. “Просто казано, няма начин да се произвежда достатъчно месо за 9 милиарда души, но не можем да поискаме от всички да станат вегетарианци, затова се нуждаем от повече възможности за производство на месо, без да изчерпваме ресурсите си”.

Производството на месо е много неефективно. Небоходими са повече от 38 килограма фураж, за да се произведе 1 килограм говеждо месо. За същото количество говеждо месо са необходими 1799 галона вода. Човечеството изразходва 20 пъти повече количество зърно, от това необходимо да се премахне гладът в световен мащаб, за да се хранят животните, отглеждани за месо. 

Ако населението расте според прогнозите и обработваемата земя намалява, простият факт е, че няма да можем да продължим да произвеждаме месо. Няма да има достатъчно вода за изхранването на жителите на планетата, които ядат месо. Отглежданото в лаборатория месо изисква 100 пъти по-малко ползване на земя и 5,5 пъти по-малко вода от традиционното месо.
Цената

Пол Шапиро, автор на книгата “Чисто месо: Как отглеждането на месо без животни ще революционизира храненето и света”, казва, че първият бургер от “чисто месо”, направен през 2013 г., струвал около 300 000 долара.

Проблемите с цената и мащабирането карат производителите на “чисто месо” да насочат усилия и в двете посоки, разработвайки по-евтини лабораторни заместители за масова употреба, като месо за бургери, пилешки късчета, както и пържоли. 

Някои компании отбелязват успехи дори в лабораторното производство на фоа гра (foie gras), невероятно скъпото и противоречиво ястие, приготвено от мастен патешки дроб.

Стартъпът JUST (преди това с името Hampton Creek) експериментира с гъши дроб. Активистите за правата на животните се борят с производството на фоа гра в продължение на години, защото луксозната храна изисква производителите да тъпчат патиците с храна през тръба, за да ги угояват и да увеличат черния им дроб. (Черният дроб на патиците трябва да е 10 пъти по-голям от нормалното.)

Един паунд фоа гра струва около 50 долара (един паунд е около 450 гр.). Именно защото е скъпо, то е привлекателна територия за лабораториите за отглеждане на месо.

Брус Фридрих, главен изпълнителен директор и съосновател на ускорител на The Good Food Institute, смята, че продуктите от чисто месо ще бъдат на разположение на високи цена в рамките на две до три години и че ще бъдат конкурентоспособни на масовия пазар в рамките на 10 години.

Стартъпът MosaMeat планира да започне да предлага чисто месо за бургери в ресторанти от висок клас, където може да бъде конкурентоспособна.

Две от големите компании за хранителни стоки Tyson Foods и Cargill инвестирали в компанията за чисто месо Memphis Meats, заедно с милиардерите Гейтс и Брансън.

Как се прави чистото месо

Направата на чистото месо изисква биопсия от животно. Учените могат да извлекат мускулните клетки и да ги развият в лаборатория по същия начин, по който клетките ще растат върху жив организъм. За да се отглеждат чисто месо, е необходимо това, което компаниите наричат “растежна среда”, смес от захари, аминокиселини, витамини и минерали. Вестрет го сравнява с бебешка храна. Чистото месо ще расте в заводи, които ще приличат на пивоварна. Производството му не изисква земя, вода или култури от традиционно производство на месо.
 
Според учените то може да е храната на бъдещето.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега