Общество

Безработни могат да получават държавни пари за транспорт и детската градина

0

Безработни, които започват работа на повече от 50 км от местоживеенето си, ще могат да получат средства за покриване на разходи за наем на жилище, такси за детска ясла и градина, както и за интернет. Те могат да се възползват от тази възможност, но само ако са подписали трудов договор, насочени са към новото си работно място от някое бюро по труда и са променили настоящия или постоянния си адрес в населеното място, в което са намерили работна позиция.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, който беше одобрен от Правителството на днешното редовно заседание.

Отпусканите средства ще са за максимален период от 12 месеца и ще предоставяни само на тези, които не са собственици на имот в даденото населено място. Размерът ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, като за 2017 г. е предвидено да е до 200 лв. на месец. Средствата ще се получават въз основа на документи за направени разходи.

Редът, по който областните комисии по заетост ще правят проучвания за потребностите на работодателите от региона от работна сила, ще се регламентира в правилника с друга промяна. Изследванията ще се правят два пъти годишно. Информацията ще се използва за подобряване на посредническите услуги по заетостта, както и за подобряване на процеса на взаимодействие между държавата и бизнеса при планиране на обучения и реализиране на мерки за насърчаване на заетостта.

За улесняване на достъпа до посредническите услуги се предвижда търсещите работа лица да могат да ползват тези услуги във всяко бюро по труда, независимо от адреса на регистрацията си. Ще отпадне санкцията за прекратяване на регистрацията като безработен, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция „Бюро по труда“, без да уведомят за това.

Разширява се групата на лицата, които ще могат да ползват средства за ежедневни транспортни разходи за пътувания до местоработата и обратно или за транспортни разходи за представяне пред работодател за наемане на работа. Съгласно промените, средствата ще се предоставят и на лица, сключили трудов договор за срок по-малък от 6 месеца.

За трайно безработните лица ще се подписва споразумение за интеграция в заетост, което ще съдържа предложения за ползване на конкретни услуги с цел преодоляване на индивидуални пречки за интеграция на пазара на труда.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега