LifeStyle

Белите храни, които да избягваме

0

Често сме чували да казват, че белите храни са вредни.

Преди да изброим обаче тези бели храни, които са вредни за здравето ни, първо трябва да уточним какво е бяла храна.

Белите храни обикновено се отнасят до храните в бял цвят, които са рафинирани. Например брашно, захар, ориз, хляб макаронени изделия. 

Необработените храни като лук, ряпа, карфиол, бяла боб не попадат в тази категория. Разликата между рафинираните бели храни и техните по-здравословни “конкуренти” е в преработката и фибрите, които в първите липсват.

Основната вреда на белите храни са рафинираните въглехидрати, които тялото ни приема просто като захари, заради липсата на фибри и други хранителни вещества.

Освен че са лесни за преяждане, рафинираните въглехидрати са по-малко удовлетворяващи от “добрите въглехидрати”. Тялото ги преработва сравнително бързо. Повишената кръвна захар предизвиква освобождаване на инсулин и след един час или два след храненето чувството за глад се завръща.

Вижте 5 бели храни, които да избягвате:

1. Захар


Няма основателна причина да я добавяте към всичко, което ядете или пиете. Захарта, под каквато и да е форма, осигурява малко хранителни вещества, различни от калориите. Има мнения, че отказването от захарта е като пиенето на вино. Неопитните почитатели на виното започват първо с десертни вина, после преминават към сладки бели вина, а накрая преминават към сухите червени вина, откривайки, че истинският вкус на виното се съдържа в сухите, неподсладени напитки.

2. Сол


Когато консумирате твърде много сол, тялото ви започва да задържа излишната течност. Редица проучвания доказват, че наистина има връзка между високия прием на сол и повишеното кръвно налягане. Така че, колкото по-малко солено ядете, толкова по-добре за вашето кръвно.

3. Бял рафиниран ориз


При обработката на белия ориз се губят почти всички хранителни вещества, оризовото масло, както и фибрите, които са много ценни в ориза.

4. Бяло брашно


То натоварва панкреаса и нарушава нивото на инсулина. Проблемът е, че при обработката на пшеницата се отстранява най-питателната част от нея. В силно преработеното бяло брашно (известно още като “пшенично брашно”) липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.

5. Пастьоризирано мляко


Процесът на пастьоризация дава на млякото по-дълъг срок на годност, но цената за това е доста висока. Този процес премахва ценни ензими и витамини. В същото време в процеса на пастьоризация към млякото се добавят хормони и антибиотици. Пастьоризацията убива и полезните бактерии, които се срещат в суровото мляко, като лактобацилус ацидофилус. Унищожава над 20% от йода, съдържащ се в млякото, предизвиква запек и отнема на млякото неговите най-важни хранителни качества.

Източник: Vesti.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега