Общество

BBC: Защо се топи населението на България?

0

„България се очаква да има най-бързо намаляващото население в света. Страната вече е загубила една пета от населението си от 90-те години насам. Но какво означава това за тези, които остават?”.

Така започва обширен материал на британското радио и телевизия BBC, посветен на страната ни и демографските ѝ проблеми. Текстът описва като рядко откритие фактът, че някой 30-годишен живее в селище, когато голяма част от младите българи са се преместили в по-големите градове в търсене на работа.

„Стоян се смята за късметлия, че има работа в планинското градче Пещера, ръководейки неговата фолклорна група и организирайки ежегоден музикален фестивал да съживи традиционната брачна музика и самото село”, пише още британската медия и добавя: „Въпреки това той намира селския живот за неустойчив”.

Текстът на BBC коментира, че българските села губят хора от десетилетия. Когато в страната властта поема комунистическият режим след Втората световна война, той довежда колективното земеделие и много селскостопански работници тогава си намират работа в нови фабрики. След падането на комунизма през 1989 г. и разпадането на колективните ферми, тенденцията за миграция от провинцията към градовете се изостря. Много хора освен това не спират до по-големите градове – те продължават търсенето си на работа зад граница.

„През 1989 г. почти 9 млн. души са живели в България. Сега са малко над 7 млн. До 2050 г. се очаква този брой да бъде по-малко 5.5 млн. А до края на века може да е близо половината от сегашния (3.5 млн. – б.р.)”, мрачно прогнозира британската медия.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега