Бургас, Спорт, Топ новини

Баскетболенят „Черноморец” търси таланти сред бургаските деца

0

Баскетболен клуб “Черноморец” – Бургас обявява прием за детско-юношеските си школи, съобщи президентът на тима Ивайло Петков. Единственото изискване към  децата, които могат да са както момчета, така и момичета, е  да са на възраст от 8  до 13 години. Тренировките се провеждат три  пъти седмично в спортна зала “Бойчо Брънзов” и  в СОУ “Епископ Константин Преславски” , както и два пъти седмично в спортна зала “Никола Станчев”.

“Организираме тренировки в три различни комплекса -“Зорница”, “Славейков” и “Меден рудник”,  за да е удобно на родителите от целия град. Целта ни е да насърчим подрастващите да спортуват. Затова заниманията първият месец са напълно безплатни. Тези, които са мотивирани да продължат,  имат шанс след време да преминат в по-горните групи, а от там и в  професионалния спорт”, обясни  Ивайло Петков.

Помощ в запознаването на децата с баскетбола ще оказва д-р Лорис Сайян. Години преди да се превърне в най-известния психиатър на Бургас, д-р Сайян носи спортна слава на морския град. През 1965 година той,  заедно с отбора на “Черноморец” (тогава “Ботев”), печели Купата на България. Сега д-р Сайян се завръща на терена, но за да насърчи младото поколение да се пренесе от социалните мрежи на спортното игрище.

“Спортът възпитава здрава и дейни личности, той формира лидери. Затова е важно родителите да знаят, че  когато записват децата си на баскетбол, това е правилна стъпка. Физическата дейност учи на дисциплина, която  помага и в училище при  справянето с уроците. Съществува пряка връзка между физическата активност и психологическото състояние на детето. Ако интернет се отразява негативно, то точно спортът е начинът, по който младото поколение може да преодолее  вредните навици. В САЩ например разработват различни спортни програми, за да ограничат вредното въздействие на интернет”, разяснява  д-р Сайян.

Той ще участва в специални беседи за родители и деца, на които ще запознава и двете страни с ползите от физическата активност. През останалото време малчуганите ще са поверени на треньорите на ДЮШ  – някогашни състезатели на БК “Черноморец”. Сред тях са Димитър Рошманов, Станислав Вангелов, Таньо Костадинов, Георги Георгиев. Също и  настоящият играч на акулите Боян Тенев, който освен с активна състезателна дейност може да се похвали и с това, че е тренирал деца в Германия.

автор: Михаил Колев


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега