LifeStyle, Общество

Баница с късмети – една неостаряваща традиция

0

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия несъмнено „баница“ е първото нещо, което ни изниква в главата. Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма.

 
Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта на баницата. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса баницата бива сладка и солена. Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене. 
 
В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и големи. По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата нареждаме и любимата баница с късмети. 
 
В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали ще бъде нашият късмет през новата година. 
 
Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща например, нова кола, нова работа и т.н. 
 
Задължителен късмет в баницата е и желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче ще бъде най-богат през следващата година.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега