Култура

Българският език – официален в някои американски щати

0

Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс, където в област Кук например на него данъчната администрация работи успоредно с английския. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН, пише вестник “Труд”.

“Това се очаква да направят и други щати”, обясни на доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

“В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс”, разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев, цитиран от изданието.

В Австрия пък езикът ни е официално признат за матуритетен. Това означава, че в училище може да се държи матура на български. Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове – не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

В сряда стана ясно, че според проучването на БАН около 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни.

“В момента населението ни е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница”, коментира проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

източник: novanews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега