Политика

Български правителствени служители без право да стъпват в САЩ

0

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това съобщи зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий по време на изслушване в американския Конгрес.

Новината бе разпространена от медии в северната ни съседка.

“До този момент не сме уведомени за такова решение”, заяви за Клуб Z говорителят на външното ни министерство Бетина Жотева.

Хойт Ий, който наскоро бе на визита у нас, направил това изявление на 19 май в рамките на изслушване в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси и за оценка на рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария. Изслушванията били проведени в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на унгарския премиер Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима официални представители на Будапеща. Най-известното име сред тях е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида.

На Хойт Ий бил зададен въпрос дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България.

Отговорът на Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват “бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция”.
Дипломатът допълнил, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой.

“Визовите данни са поверителни според законите на САЩ.  Посолството не обсъжда подробности по индивидуални визови въпроси. Държавният департамент е установил, че някои български и румънски граждани не отговарят на изискванията за издаване на виза въз основа на осъдителни присъди за престъпна дейности, включително участие и получаване на облаги от корупционни схеми“, коментираха за Клуб Z от пресслужбата на американското посолство в София. Оттам не съобщиха имена.

Случаят “Румен Петков”

През 2011 г. стана ясно, че САЩ са отнели визата на Румен Петков – вътрешен министър (2005-2008) в кабинета на премиера социалист Сергей Станишев, бивш зам.-шеф на БСП и настоящ на АБВ.  Неофициално дипломатически източници обясниха, че причина били започнали процедури в България срещу Петков във връзка със срещата му с Братя Галеви на басейн “Спартак” в столицата.

Решението стана причина Румен Петков неведнъж да отправи груби нападки към тогавашния посланик у нас Джеймс Уорлик.

Румънската реакция

Подобно на българското външно министерство, от румънското също заявиха, че то не е било информирано за наложената забрана за граждани на страната да влизат в САЩ. По-късно от ведомството казаха, че отказите за издаване на американски визи се съобщават само на засегнатите от мярката лица. Премиерът Виктор Понта заяви, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.

Агенция Медиафакс уточнява, че съгласно американското законодателство досиетата по издаване на визи са конфиденциални.

Американското посолство в северната ни съседка потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. Оттам обаче не пожелаха да разкрият имена, пише в. “Ромъния либера”.

Изданието допълва, че изявлението на Хойт Ий е абсолютна новина, тъй като до момента се знаеше само за един случай на забрана. Става дума за бившия премиер-социалдемократ (2000-2004) Адриан Нъстасе, който бе осъден за корупция и лежа една година в затвора.

Според “Ромъния либера” правителството е длъжно да поиска официално да бъдат огласени имената на отговорните представители, които са получили забрана за влизане на американска територия. В противен случай единственият извод, който се налага, е че кабинетът на Виктор Понта приютява корумпирани лица, смятани за нежелани от най-големия стратегически партньор на страната.

източник: Клуб Z


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега