Общество

България – рай за пенсионери… от Италия

0

България се превръща в рай за пенсионери, но… от Италия. Близо 800 италианци са предпочели са изживеят старините си у нас, а с всяка изминала седмица броят им се увеличава. Италианските пенсионери твърдят, че в родината си едва връзват двата края, докато в България могат да си позволят всичко. Успяват дори да заделят от пенсията си, за да помагат на децата и внуците си в Италия.

Екип на предаването на Нова „Събуди се” се срещна с възрастни хора от Ботуша, които живеят в Пазарджик.

„Да живееш с пенсия като моята – 800 евро, в Италия вече е невъзможно”, споделя Франко Гало.

Сънародникът му Енрико Булги пък получава 1500 евро, с които едва му стигали до края на месеца в Италия, с у нас живеел „като цар”.

Много италианци идват в страната ни сами или по двойки, купуват къщи или просто ги наемат. Наричат България “спасителен остров за достойни старини”.

Антонио и съпругата му Рената живеят в Пазарджик от девет години. Помагат на всеки пенсионер, пожелал да се пресели у нас. Разработили дори интернет сайт.

Децата и внуците си семейството оставило в Рим. Посещават ги често, но пътуват и из България. Обичат кухнята, културата, но пред езика ни се предават – твърдят, че никога не са чували нещо по-сложно.

Като невъзможен описват българския и семейство Пелегрини – най-възрастната италианска двойка в Пазарджик. Пристигнали от Пиза преди година и половина с 14-годишната си немска овчарка.

В Италия семейството имало магазини за булчински рокли. Заради модни ревюта навремето обиколили цял свят. Старините си обаче са категорични, че искат да прекарат в България. Но… с италианско кафе.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега