Бургас, Култура

Авторка на научни открития представя поезията си в Бургас

0

Популярни руски и български изпълнители ще представят таланта и виртуозното си майсторство по време на музикално-поетичния спектакъл “Да се разбираме”, който ще се състои в Концертната зала “Проф. Иван Вульпе” в Бургас на 15 юни от 19:00 часа.
Инициатор на артистичната проява е известната руска поетеса от Санкт Петербург Валентина Сергеева, автор на 23 книги и текстове на близо 300 песни, доктор на икономическите науки, действителен  член на 7 академии, вицепрезидент на Академията на  руската словесност и изящните изкуства, носителка на редица държавни и обществени награди не само в областта на литературата, но и в други сфери, в това число знака “Гвардия на космонавтиката” и Ордена на правителството на Белгия “Де Шевалие”. Нейният портрет завинаги е поместен в Галерията на автори на научни открития в Руската национална библиотека, а песни по нейни стихове звучат не само в престижните концертни зали в Русия, но и  по света.
Песни по стихове на Сергеева в Бургас ще изпълнят заслужилият артист на Русия Иван Беседин, лауреатът на престижни музикални конкурси Сергей Зыков, народният артист на Русия Евгений Казановский, Наталия Кузьминская, Алла Плоцкая и млади изпълнители от студио “Съзвездие”.
Бургаското участие в концерта са младото дарование Далия Ангелова и  художникът музикант Жеко Стоянов.
Артистичната проява на Валентина Сергеева в Бургас не е случайна. Гостуването в крайморския град през есента миналата година вдъхнови авторката за новата й книга “Там, след зимата”, която е написана в съавторство с бургаската поетеса и преводач Наталия Недялкова. Двуезичният сборник ще бъде представен на 10 юни от 18:00 часа в Дома на писателя.
Концертът и премиерата на стихосбирката се организират в рамките на проект на Международния творчески съюз “Кирилица”.
Основното послание е, че независимо от различието на езиците, на които говорят различните народи, моралните категории и уважението към духовността им позволяват да общуват на универсалния език на етиката, патриотизма, хуманизма и общочовешките ценности. Музикално-поетичните спектакли под този надслов вече са преминали в Париж, Рим, Виена, Лондон, Барселона, Талин и други големи европейски градове, сред които е и Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега