Vox Populi

Атентатът в “Света Неделя” и Адската машина, която оставя там 134 убити и 500 ранени

0

В далечния ден на 16 април 1925 г., когато навръх Страстната седмица е извършен атентатът в църквата “Света Неделя”, адската машина оставя там 134 убити и 500 ранени.

Сред убитите са хора като генерал от пехотата Стефан Нерезов, командвал Първа българска армия при Дойран, и генерал Иван Попов, ветеран от четири войни и участник в четата на Филип Тотьо. Сред ранените – генерал Васил Кутинчев, Владимир Вазов, Георги Тодоров. Имена на депутати, министри, адвокати, лекари, ученици…

Истината е, че атентатът в “Света Неделя” не е дело на революционери. Това не са нито есерите на Борис Савинков, Каляев, анархистът, който убива австрийската императрица Елизабет. Това не е някоя от онези разпокъсани атаки от края на XIX – началото на XX век, чрез които тогавашните революционери вярват, че ще успеят да запалят революция в собствените си общества и държави.

Това е терористичен акт, който е финансиран и подкрепен от чужда държава. Парите за него идват през бюрото на Коминтерна от Виена, както сам признава и Марко Фридман, един от извършителите. И част от работата на Съветския съюз за “световна революция”, тоест разпростиране на комунистическия строй по целия свят. Усилие, за което от изтерзаната от войни, глад и терор Русия се взема и последната троха хляб. В преследването на тази си цел се подготвят и изпращат цяла армия от агенти, разузнавачи и идеолози. Идеологическата подготовка е само част от процеса. Другото е свързано с извършването на атентати и подривна дейност.

Целият този полет към огъня може най-добре да бъде описан с преведено от Смирненски болшевишко стихотворение:

“Ще сринем всичко, ще рушиме,
света ще хвърлим в гръм и плам.
Туй слънце ний ще угасиме
и ново ще запалим там.”

 

за автора: Димитър Стоянов е юрист и член на Института за дясна политика


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега