Бургас, Общество

Атанасовското езеро стана дом за пет розови фламинги

0

Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици. Само преди ден по време на редовните наблюдения, извършвани от орнитолози по проект “Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие, в лагуната са видени пет розови фламинги.

Очевидците споделят, че към първите две птици, които бяха наблюдавани през октомври 2013 г. и се задържаха в Атанасовско езеро повече от година, сега са се присъединили още три дългокраки фламинги. Две от тях са ярко оцветени в розово възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.

Младите птици на розовото фламинго, които не са достигнали полова зрялост, са бежови или мръсно бели. С нарастване на възрастта оперението им се сменя с бяло, което в определени моменти става ярко розово. Розовият цвят на перата се засилва заради храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, розовият цвят е по-силен и контрастен.

По това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция – например езерото Керкини, където през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди. Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че в лагуната намират достатъчно храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук, е относителното спокойствие, което намират в езерото.

Още едно интересно и необичайно за този сезон наблюдение е направено по време на последния мониторинг на езерата – козодой. След залеза на слънцето той излиза от укритията си, за да се храни с насекоми. Активното му присъствие през ноември в района на бургаските езера се дължи на все още топлото време и наличието на насекоми, неговата основна храна.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега