LifeStyle

Астрономи откриха гигантска черна дупка

0
Астрономи откриха най-отдалечения квазар досега, за който се смята, че светлината до него е пътувала в продължение на 13 млрд. години преди да стигне до Земята. В центъра на квазара има гигантска черна дупка, която е с неестествено голяма маса. 

 
Учените от Института по астрономия “Макс Планк” са изчислили, че квазарът е на около 690 млн. години след Големия взрив, тоест от ранните години на Вселената. Той е засечен в Чили с телескоп Maggelan, а по-късно е анализиран с инфрачервения телескоп WISE на НАСА. 
 
Оказва се, че черната дупка е с масата на около 800 млн. слънца. Тя поглъща огромни количества газ, който преди това се нагорещява и оформя диск около нея. Това прави квазара един от най-ярките обекти във Вселената – той свети с яркостта на 40 трилиона слънца.
 
Според астрономите от НАСА дупката се е образувала при специфични условия, които са подпомогнали разрастването й до тези гигантски размери. Според учените съществуват още между 20 и 100 подобни квазара със сходна яркост. 
 
“Черната дупка има невероятно голяма маса, а през това време Вселената е била толкова млада, че не би трябвало да има как толкова голяма черна дупка да съществува”, коментира професорът по физика от Масачузетския технологичен институт Робърт Симко пред изданието CNET.
 
Учените планират през следващите няколко години специфични мисии за откриване и изучаване на квазари с ново поколение техника.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега