Общество

Антируското разследване в САЩ приклещва Доналд Тръмп

0

Разследването на връзките на американския президент Доналд Тръмп с Русия е все по-близо и по-близо до самия Тръмп, пише Business Insider. Въпреки че насочването на екипа на специалния съветник Робърт Мюлер към държавния глава може да не доведе до последиците, на които се надяват опонентите на Тръмп, все пак разследването може да доведе до сериозни ефекти върху президентството му.

Анализаторите отдавна подозират, че Мюлер по-сериозно се стреми да повдигне дело за нарушаване на правосъдието срещу Тръмп, отколкото да установи споразумение между предизборния щаб на настоящия американски президент и Москва. Това потвърждават и разкрития от тази седмица, че екипът на Мюлер наскоро е разпитвал както главния прокурор Джеф Сешънс, така и бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми. По-късно този месец пък предстои разпит на бившия главен стратег на Белия дом Стийв Банън.

Преди Мюлер да стане специален прокурор по антируското разследване Коми, като ръководител на ФБР, беше отговорният за него. Доналд Тръмп обаче уволни Коми през май 2017 г. На 16 май миналата година стана ясно, че американският президент е коментирал, че е уволнил директора на ФБР заради „това руско нещо”.

Джеф Сешънс, като главен прокурор, е бил директно замесен в уволняването на Коми и очевидно се е застъпвал за това. През дните преди уволняването на директора на ФБР има информация, че един от съветниците на  Сешънс е попитал представите на Конгреса дали има някаква злепоставяща информация за Коми. Същият този съветник е казал също, че Сешънс иска всеки ден да вижда в пресата негативна статия за вече бившия директор на ФБР. Сешънс отрече тази информация и впослествие се оттегли от антируското разследване.

Преди часове Доналд Тръмп коментира, че би искал да бъде разпитан под клетва от Робърт Мюлер. „Очаквам с нетърпение да го направя, наистина. Ще го направя под клетва”, заяви пред репортери Тръмп по повод евентуалния му разпит.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега