Политика, Топ новини

Николина Ангелкова: Не отписвайте сезона, той сега започна

0

Нека не отписваме летния сезон, тъй като е още в началото, 3 поредни години имахме страхотен ръст, призова министърката на туризма Николина Ангелкова в студиото на бТВ.

Тя припомни как през летните месеци на 2016 г. сме отчели увеличение от 19%, през 2017 г. нарастването било със 17 %, а миналата година процентът бил 5,8%. Според нея всичко това се дължало на общите усилия – на държавата, бранша и местната власт. „Необходимо е да сме обединени, тъй като така можем да преодоляваме всякакви препятствия. В момента в сектора са заети 326 000 души, които работят здраво и упорито. 12% от БВП се създава от туризма и свързаните с него индустрии. С подкрепата на сектора ще продължим напред“, настоя Ангелкова.

Според нея негативната кампания вреди много на сезона и с тази цел е стартиран дебат, за да може да се намери правилното решение как да се развива българският туризъм. Освен това още в началото на годината обявила, че се очаква известен спад от някои пазари, но пазарът е много динамичен. И анонсира, че в близките дни ще бъде представен специален механизъм, разработен от консултантска компания, чиято цел е осигуряването на следващия летен сезон.

Тя добави, че непрекъснато се правят проверки дали концесионерите и наемателите на морските плажове спазват правилото за 50% свободна и 50% платена зона. „Цената на плажните принадлежности носи 40% тежест при определянето на избора на концесионер в новите договори. Ако тази цена бъде нарушена, това е основание за прекратяване на договора“, каза министърката и уточни, че средните цени за чадър и шезлонг по Черноморието варират между 4 и 9 лева за артикул.

Там, където няма табели с обявени цени, глобата е между 5 000 и 10 000 лева, като само за миналата година събраната сума от неустойки по договорите за концесии и наем възлизали на 480 000 лева. „Натъкваме се и на безумни нарушения, но те биват санкционирани моментално. Безкомпромисни сме при неспазване на правилата“, подчерта Ангелкова.

Концесионерът на плаж „Перла“ ще бъде ударен със санкция за безстопанственост от 6 000 лева заради джипа, навлязъл в морето. „А ако стопанинът на плажа направи повторно нарушение, след края на сезона неговият договор ще бъде прекратен. С цел превенция ще предложим и законодателни промени за по-високи глоби не само за концесионери, но и за самите извършители на подобни нарушения“, каза министърката в предаването „Лице в лице“.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега