Политика

Андрей Новаков: ЕС отпуска 1 млрд. евро за борба с младежката безработица

0

Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за увеличаване с 30% на предварителните плащания по мерки за младежка заетост. Чрез одобреното предложение 1 млрд. евро ще са на разположение на държавите-членки, сред които е и България още през 2015 година.

„Одобрените 1 млрд. евро са стъпка в правилната посока, но нужни са още реформи“, каза при обсъждането на предложението по време на пленарната сесия на Европейския парламент евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

По време на дебатите, на които присъства и еврокомисар Мариан Тейсен, отговаряща за заетостта, социалните въпрос и трудовата мобилност, Новаков подчерта, че „пътят пред успешната реализация на инициативата се състои неизменно от повече усилия на държавите-членки по две направления – използване в максимална степен на предоставените допълнителни средства и извършване на реформи както в образователните системи, така и в структурите, предоставящи услуги по заетостта“.

Според най-младия евродепутат, има големи различия между държавите-членки при прилагането на мерки за младежка заетост. Има и голяма разлика между това да бъдат усвоени средства за младежка заетост и да бъде постигнат резултат чрез инвестираните средства. Именно затова, националните и местните власти трябва да подобрят своя капацитет с цел осъществяването на проекти, които имат реална добавена стойност и дълготрайни резултати.

Одобреното от Европейския парламент предложение цели да бъдат разкрити до 650,000 нови работни места за младежи на възраст между 15 и 25 в регионите с младежка безработица над 25% в 20 държави-членки на ЕС. Общият размер на средствата, предвидени да подкрепят младежката заетост в периода 2014-2020 са 3,2 млрд евро по Инициативата за младежка заетост. Наред с това, още 3,2 млрд. евро са заложени по линия на Европейския социален фонд.

Допустими бенефициенти в България са регионите Северен централен, Североизточен, Северозападен, Югоизточен и Южен централен.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега