Политика

Андрей Ковачев: Провали се поредният глупав опит на Скопие да злоупотреби с историческата истина

0

Вселенският Патриарх Въртоломей категорично е опровергал твърденията, че е признал македонска нация или македонски език. Това разкри българският евродепутат Андрей Ковачев по повод нашумялата международна филмова продукция “Кирил и Методий – славянски апостоли”.

„Това е пореден глупав опит да се злоупотребява с историческата истина, който се провали”, категоричен е Ковачев.

Според Ковачев необоснованите интерпретации на Скопие са имали за цел за пореден път да използват един филмов проект за своите политически цели, като този път е било замесено и името на Негово Светейшество Вселенския Патриарх Въртоломей. Евродепутатът смята, че това не е европейски подход и дори е обидно за Църквата и вярващите. Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, вече е отправил писмо към Патриарх Въртоломей и до чешкото филмово студио “Барандов”.

За българския евродепутат историческите манипулации и посягането на културното и историческото наследство на България и други държави няма как да доведат до нищо позитивно нито за гражданите на Република Македония, нито за подобряване на връзките с нейните съседи.

„Подобен подход към историята неизбежно води до обтягане на отношенията с всички, които медиите и властите в Скопие опитват да използват за совите цели. Гражданите на Република Македония ще имат само полза от завръщане към един обективен прочит на историята и отношения със съседите, стъпващи на истината за историческото минало”, сигурен е Ковачев.

Той благодари за отличното сътрудничество на Българския Културен Клуб-Скопие с председател г-н Лазар Младенов, който и този път своевременно е сигнализирал за опитите за злоупотреба с филма за Кирил и Методий в Република Македония.

Андрей Ковачев призовава политическия, академичния и медийния елит в Скопие за по-европейски поглед върху идентичността и за вслушване в препоръките на Европейския парламент, които нееднократно отбелязват необходимостта от обективен прочит на историята, скъсване с наследството на комунистическото минало, учебно съдържание без намеса на идеологии и политическа пропаганда, както и съвместно честване на общата история.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега